Több mint 20 százalékkal emelkedhet az élelmiszerek ára a nyáron

Az RTL Híradó arról kérdezte az MNB elemzőit, miért nőnek nálunk jobban az élelmiszerárak. Ők az alacsonyabb termelékenységről beszéltek. Vagyis, hogy ugyanannyi üzemben, ugyanannyi idő alatt kevesebb terméket képesek előállítani Magyarországon, mint máshol a régióban.

2022. június 30., 17:59

Szerző:

„A következő hónapokra előrejelzett akár 16 százalékos infláció hány százalékos élelmiszerár-drágulást feltételez? Mi az oka, hogy Magyarországon jobban emelkednek az élelmiszerárak mint a többi uniós tagállamban?„ – ezeket a kérdéseket tette fel az RTL Híradó a jegybank elemzőinek.

Az élelmiszerek ára az egyik legfontosabb tényezője az inflációnak, de nemcsak nálunk, hanem világszerte.

A nyári hónapokban az élelmiszerek inflációjának további gyorsulására számítunk – mondta Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója. Májusban már így is elérte a 20 százalékot, a következő hónapokban ehhez képest még nagyobb gyorsulásra számítanak, amivel kapcsolatban Baksay Gergely megjegyezte, hogy az árdrágulás nemcsak Magyarországon probléma, hanem mindenhol máshol is.

 

Ha Magyarországon külön vizsgáljuk a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszereket, azt látjuk, hogy a feldolgozott élelmiszerek ára emelkedik még gyorsabban itthon, mint külföldön. Baksay szerint ezen az segítene, ha javulna a termelékenység mind a mezőgazdaságban, mind az élelmiszerfeldolgozó iparban. Vagyis magasabb termelékenység alacsonyabb áremelkedéshez vezethetne.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)