Thai ápolók dolgoznak Sopronban, akkora a munkaerőhiány

Sopron minden reggel kiürül, mert az ott élők autóba pattannak és elindulnak a hanyatló nyugatra dolgozni. 

2023. szeptember 29., 20:15

Szerző:

A Sopronban megszerezhető legmagasabb bér ötszörösét keresik meg az Ausztriában dolgozó magyarok. Egész szakmákat veszélyeztet a kialakult munkaerő-hiány, a szociális gondozókat thai munkavállalókkal pótolják a városban. A tendencia megállíthatatlan, ráadásul a nyugati konkurencia által kínált feltételekkel nagyon nehéz magyar szinten versenyezni, akkora a különbség a fizetésekben – írja a Pénzcentrum

Lassan teljes szakmák üresednek ki Győr-Moson-Sopron vármegyében, miután az ott élők reggelente egyszerűen fogják magukat és átutaznak az országhatár nyugati oldalára dolgozni. A munkaerő elvándorlásában legmélyebben érintett város Sopron, ahol a helyi Soproni Szociális Intézmény nemrég egy közleményben tudatta: a város gazdasága, valamint a közszolgáltatás általános munkaerőhiánnyal küzd, ezért az intézmény az ellátottak érdekében a 270 fő dolgozója mellé – szükség szerint – 20 fő thai munkaerőt kölcsönöz, akik a képzett magyar személyzet mellett, az ő munkájukat segítve, a felügyeletük alatt fognak dolgozni.

A helyi szociális intézmény amúgy négy területért foglal magába: a helyi hajléktalanokat ellátó intézet, az egészségügyi és a szociális alapellátó, valamint az idősek otthona ellátást. A thai (Soprontól légvonalban 9089 kilométerről) kölcsönzött munkaerőt az érintettek szerint ez utóbbi intézménynél, tehát az idősek otthonában vetik majd be. 

Az Osztrák Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Ausztriában az elérhető átlagos órabér 36,38 euró volt tavaly, ami a jelenlegi forint-euró árfolyamon 14 115 forintot, tehát az elérhető legmagasabb soproni nettó órabérnek a több mint 5,5-szeresét jelenti. A portál azt írja, hogy

az Ausztriába vándorló szociális dolgozók 1,4 millió forintot kereshetnek egy álláshirdetés szerint az Irgalmasság Háza által működtetett Fridolina gyermekotthonban, ami mellé még havi 135,5 eurós (kb. 53 ezer forintos) ápolási segély is jár. 

Ausztria piacvezető idősgondozója, a Haus zum Leben (összesen 30 lakóotthont és 150 nyugdíjas klubot működtető bécsi intézményben) a leendő munkatárs teljes munkaidőben (heti 37 órában) bruttó 3091,09 eurós (kb. 1,2 millió forintos) fizetést kaphat, ami mellett az esetleges vasárnapi, munkaszüneti napon történő és éjszakai munkavégzésért plusz juttatás is jár.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MORCILLO / BSIP via AFP)