Fontos tudnia erről, ha SZÉP-kártya tulajdonos

Már létezik digitálisan elérhető SZÉP-kártya is, amit érintésmentes fizetéssel is használhat.

2024. július 17., 09:49

Szerző:

Hiába nő folyamatosan a SZÉP-kártya forgalom, sokan mégsem tudják felhasználni a havi jóváírást. Ezt könnyítheti meg a digitálisan is elérhető K&H SZÉP-kártya, ami érintésmentes fizetéssel is használható – számolt be a Pénzcentrum. Közel 9 milliárd forintot költhetnek el a K&H SZÉP kártya birtokosok, ugyanis az egyre magasabb havi forgalom mellett is gyarapszik a felhasználható egyenleg. Ennek oka, hogy az év első hat hónapjában 14 milliárd forint felhasználás mellett 15,5 milliárd forint jóváírás történt a cégek részéről a K&H SZÉP kártya számlákra. 

Rammacher Zoltán, a K&H Lakossági ügyfél szegmens marketing vezetőjének tájékoztatása szerint júniusban tovább nőtt a K&H SZÉP kártya forgalom, 2,6 milliárd forintot használtak fel a kártyabirtokosok, ami 3 százalékkal magasabb az előző hónaphoz és 7 százalékkal az egy évvel ezelőtti forgalomhoz képest. Ezzel együtt azonban az egyenleg tovább növekszik, ugyanis csak júniusban mintegy 10 százalékkal több pénz érkezett a számlákra, mint amennyit elköltöttek róluk. Ennek köszönhetően a tavalyi első félévhez képest 14 százalékkal növekedett a felhasználható keret. 

A SZÉP-kártya sok helyen már érintésmentesen is használható

Az országban már összesen 144 ezer helyen lehet SZÉP-kártyát használni. A K&H közleménye szerint velük több mint 42 ezer elfogadóhely szerződött, ezeknek több mint felénél, közel 22 ezer helyen már érintésmentesen – plasztikkártya nélkül, mobiltelefonnal és okoseszközökkel – is lehet fizetni. Utóbbi megoldást eddig több mint 27 000 tranzakciónál használták azok a K&H bankszámlával is rendelkező kártyabirtokosok, akiknek a telefonjuk NFC funkcióval és iOS vagy Android operációs rendszerrel rendelkezik, illetve Apple Watch okosórájuk van - olvasható a bank közleményében. 

A hagyományos bankkártyás fizetéseknél egyébként szereti a lakosság a digitális megoldásokat, legnépszerűbb a bankkártyák mobiltárcákba való integrálása – írja az Economx. Már több mint 1,7 millió kártya van mobiltárcába regisztrálva itthon, a technológia az utóbbi 2-3 évben vált igazán népszerűvé. 2022-es a legfrissebb adat a mobilfizetések összegéről: több mint 200 millió forintot költöttek „telefonnal” a magyarok. A felnőtt lakosság közel negyede használja a telefonos érintéses fizetést. Ők, ha rendelkeznek SZÉP-kártyával, valószínűleg szívesen használják ebben az esetben is a digitális megoldást.

(Kép forrása: Freepik)