MVM Next: Nem veszik el a fel nem használt rezsikedvezmény

Még mindig zavaros, hogyan számolják ki az átlagos fogyasztást és, hogy mikor veszik el a kedvezményes díj, de az MVM Next most válaszolt a fogyasztók egyik gyakran feltett kérdésére. 

2022. július 22., 10:12

Szerző:

Az MVM Next oldalán részletes útmutatás jelent meg arról, hogy a szolgáltató hogyan állítja majd ki augusztustól a számlákat. Ebből több újdonság is kiderül, ami a kormányrendeletből eddig nem volt egyértelmű. Például az, hogy elvileg a diktálók sem járnak majd rosszabbul, mint az átalányt fizetők – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

A kormányrendelet szerint a lakossági fogyasztók az éves kedvezményes áram- és gázmennyiséget időarányosan vehetik igénybe. Ennek érdekében az energiaszolgáltatóknak úgynevezett naparányos elszámolást kell alkalmazniuk. Eszerint a számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesítik, és az efeletti áram- vagy gázmennyiséget számlázzák ki piaci áron. Emiatt sokan attól tartottak, hogy akik nem havi átalányt fizetnek, azok bukhatják a kedvezmény egy részét.

Az MVM Next oldala szerint azonban az időarányosság mindössze azt jelenti, hogy a kedvezményes mennyiséget 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között időarányosan biztosítjákfelhasználási helyenként.

Tehát ha valaki ezalatt nem rendelkezik végig egyetemes szolgáltatási szerződéssel, mert például új felhasználó az adott helyen, akkor ő az éves kedvezménynek csak az időarányos részét veheti igénybe.

Ugyanakkor ha valaki diktál, és a havi számlában elszámolt energiamennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, a kedvezménye nem veszik el. 

Például ha valaki nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát, és így a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg fogyasztás, akkor az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket később ki tudja használni az éves időszakon belül, vagyis 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között.

Arról azonban már nem ír az MVM Next, hogy ilyenkor a megmaradt kedvezményt pontosan hogyan, mikor számolják el.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Magyar Posta kézbesítője okostelefonja segítségével rögzíti egy villanyóra adatait az egyik IX. kerületi, Toronyház utcai lakóházban 2013. január 8-án. Fotó: MTI | Kovács Tamás)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.