Összefoglaló: így mozgott a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett csökkent a BUX a héten. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 41 255,70 ponton zárt pénteken, az előző heti zárásnál 852,93 ponttal, 2,03 százalékkal alacsonyabban.

2022. május 15., 08:36

Szerző:

A forgalom az előző heti 64,233 milliárd forintról 70,881 milliárd forintra nőtt, a vezető részvények közül csak az OTP tudott némi emelkedést felmutatni – írta az MTI. 

Az Equilor Befektetési Zrt. összefoglalója szerint a héten alapvetően lefelé tartottak az árfolyamok a részvénypiacokon, a BUX index kis híján megérintette a 40 ezer pontos szintet, majd onnan indult egy pozitív korrekció. A következő időszakban is meglehetősen hektikus kereskedésre lehet számítani, alapvetően maradhatnak az árfolyamok a csökkenő trendben, de a mozgást heves pozitív korrekciós hullámok szakíthatják meg.

Kedvező gazdálkodási számokat tett közzé kedden a Richter. A gyógyszergyártónak minden soron sikerült meghaladni az előzetes várakozásokat az első negyedévben. Az orosz-ukrán háború ellenére a Richter második legnagyobb piacán, Oroszországban az árbevétel éves bázison 7,2 százalékkal tudott növekedni forintban számolva.

Szerdán tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Magyar Telekom: a társaság árbevétele éves bázison 8,4 százalékkal 175,9 milliárd forintra emelkedett, megelőzte az elemzők által jósolt 6 százalékos bővülést.     

Új vezérigazgatót választott az Opus Global.

Május 3-án megalakult az új igazgatóság, mely a tőzsdei társaság élére Lélfai Koppány Tibort választotta, az igazgatóság elnökévé ismételten Vida Józsefet nevezték ki. Az új vezetőket öt évre kérték fel.

  • Az OTP a hét egyetlen erősödő részvényeként 0,49 százalékot emelkedett, pénteken 10 300 forinton zárt, heti forgalma 44,7 milliárd forint volt. 
  • A Mol 3,42 százalékos gyengüléssel 2828 forinton fejezte be a kereskedést, 16,480 milliárd forintos forgalom mellett.
  • A Richter-részvények értéke 4,44 százalékkal csökkent, a pénteki zárásra 6775 forintig jutott. Heti forgalma kevéssel meghaladta a 6,5 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom árfolyama a héten 0,12 százalékkal csökkent, 399,5 forinton állt meg, összforgalma meghaladta az 1,8 milliárd forintot.
  • A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1,80 százalékos csökkenéssel 3948,38 pontra esett, majdnem 1,3 milliárd forintos forgalomban.

 

(Kiemelt kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

 

A forintnak biztosan PomPom volt a kedvenc meséje, mert azt játssza, hogy „Most leginkább egy szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat...”.