Orbán Viktor stratégiailag kiemelt jelentőségűvé tett egy italforgalmazó elleni csődeljárást

Megjelent a friss Magyar Közlönyben az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amely az Ital Magyarország Kft. „csődeljárás alatt” egységesített eljárásrend szerinti megszüntetéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről szól.

2022. június 29., 09:26

Szerző:

A kormány a cég csődeljárását a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény alapján stratégiailag kiemelt jelentőségű csődeljárássá minősítette. Megállapította, hogy az Ital Magyarország Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, mint stratégiailag kiemelt jelentőségű csődeljárásban érintett gazdálkodó szervezet vonatkozásában a Cstv. 65–67. §-át kell alkalmazni – írta a 24.hu.

A rendelet ezt nem részletezi, de a paragrafusok alapján

az egyik legnagyobb italforgalmazó adósságainak rendezéséhez, hitelezőivel való megegyezéséhez a kormány szerint nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. 

A pórul járt bortermelők és főzdék elutasították az Ital Magyarország ajánlatát, mondván: még az áfa visszaigénylésével is jobban járnának.

Ha a vagyonhiány, fizetésképtelenség nem szüntethető meg, kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.

Korábban a pórul járt borászok kérték Palkovics László minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését. A rendelet szerdán hatályba lépett.

Korábban a 168.hu is megírta, hogy a borászok Palkovics Lászlóhoz fordultak, mert nem fizette ki őket az italforgalmazó.

(Kiemelt kép: Fotó: BART MAAT / ANP MAG / ANP via AFP)