Palkovicshoz fordultak a borászok, futnak a pénzük után

Több mint 360 millió forinttal tartozik 33 magyar borászatnak az egyik legnagyobb magyar italforgalmazó cég.

2022. április 26., 09:42

Szerző:

Palkovics László innovációs- és technológiai miniszterhez fordul 33 hazai borász az egyik legnagyobb magyar italforgalmazó cég, az Ital Magyarország Kft. (IMO) – írta a 24.hu-ra hivatkozva a HVG. A lap úgy tudja, a borászok azt szeretnék, ha az IMO-t stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítanák, így ugyanis ha azt felszámolják, a folyamatot az állam felügyelheti, és csak így látnak garanciát arra, hogy gyorsan a pénzükhöz jussanak.

2021 novembere óta több mint 30 borásznak tartozik az IMO több mint 360 millió forinttal. A pénzükre várók között olyan pincészeteket találni, mint a Takler Pincészet, a Laposa Birtok, a Bodri Pincészet, a Frittmann Borászat, a Bock, valamint a Dobosi és a Gere Pincészet. A 24.hu cikke szerint lassan egy éve nem fizet az IMO a borászoknak, és a fizetési, valamint az ügyvédi felszólításra sem reagáltak érdemben. A borászok most beadott kérelme szerint felszámolásra számítanak, ezért is kérik Palkovics, rajta keresztül pedig az állam segítségét. Korábban 60-70 dolgozójától vált meg az IMO, akik közül egyikük be is perelte emiatt a céget, a pert pedig megnyerte.

(Kiemelt képen: Palkovics László a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján Kecskeméten 2022. február 28-án. Fotó: Ujvári Sándor/MTI)