Olcsó külföldi hús: tisztázta magát a Lidl, sosem ígért semmit a magyar beszállítóknak

A vádak szerint megszegte a magyar beszállítóknak adott szavát az üzletlánc, amikor olcsó külföldi húst hozott be az országba.

2023. szeptember 13., 11:42

Szerző:

Súlyos félreértést tisztázott a Lidl, miszerint megszegte a magyar beszállítóknak adott szavát, amikor olcsó külföldi húst hozott be az országba – írja a Világgazdaság. A vádak alapja az, hogy egy 2021 novemberi sajtóközleményben a Lidl Magyarország arról számolt be, hogy az állandó kínálatában szereplő baromfi és sertés frisshúsok 100 százaléka magyar beszállítóktól érkezik, amely amellett, hogy magas minőséget és biztonságot jelent a vásárlók számára, a magyar termelők és a hazai gazdaság támogatása szempontjából is fontos tényező. Azt is kiemelték, hogy a széles választék mellett elsődleges a termékek hazai származása, valamint az, hogy a vásárlók kedvező ár-érték arányban kiváló minőségű húsokat vásárolhassanak. Ez többen úgy értelmezték, hogy kizárólag magyar beszállítók termékeit kínálja majd baromfi és sertés frisshús kategóriában. 

A Lidl augusztus végén német sertés darálthúst, majd szeptember elején lengyel baromfihúst helyezett ki nagy mennyiségben a polcain, amelyek ráadásul jóval olcsóbbak voltak, mint a hasonló magyar termékek, szószegésnek minősül. Csakhogy a Lidl most tisztázta a helyzetet és sajtóközleményben arra hivatkozott, hogy 

a Lidl nem vállalást tett a baromfi és a sertéshúsok tekintetében, hanem a Lidl állandó kínálatában szereplő termékek származási helyét tényszerűen kommunikálta.

A bolt szerint mindösszesen arról van szó, hogy 2021 novemberében a Lidlnél teljes egészében magyar forrásból érkeztek sertés és baromfi frisshúsok, amit kommunikáltak is. Ezen túlmenően azonban semmilyen ígéretet nem tettek a jövőre nézve, hogy ez így is maradna. 

A magyar sertéshús beszállítók emiatt a nem létező vállalás miatt háborodtak fel, amikor a Lidl nagy mennyiségű, nyomott árú német sertés darálthúst helyezett ki a polcaira, ezzel kiszorítva a magyar termékeket. Majd kedden a Baromfi Termék Tanács ugyanerre a nem létező vállalásra hivatkozva adott ki közleményt mondván, hogy a Lidlben megjelent olcsó lengyel csirkemellfilé, valamint pulyka darálthús megsérti az üzletlánc korábbi vállalását és károkat okoz a beszállítóinak, illetve a baromfipiac hazai szereplőinek.

(Kiemelt képünkön: A Lidl élelmiszer-kereskedelmi hálózat céglogója a fővárosban, Kőbányán, a Maglódi úton lévő áruházánál.  Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)