Változott a földgáz díjszabása, lesznek, akik jól járnak

A módosított díjszabás október elsejétől érvényes, az árakat a korábban felszámított legkisebb szinten egységesítették.

2023. október 6., 13:39

Szerző:

Október elsejétől megváltozott a földgáz egyetemes (lakossági és nem lakossági) díjszabása, azaz egységesítették a tarifákat – írja a 24.hu az energiaügyi miniszter szeptember 29-i rendelete alapján. 

Eddig minimálisan ugyan, de eltérő díjakat számolhattak fel a különböző – négy kategóriába sorolt – elosztó cégek. És attól függően, hogy ki melyik elosztó területén vételez gázt, eltérőek voltak a rezsicsökkentett díjak is. Október elsejétől azonban már a díj szempontjából mindegy, hogy ki melyik elosztó területén vételezi a földgázt az egyetemes szolgáltatásban, mindenhol egyforma lesz a díj.

Az árat a korábban felszámított legkisebb szinten egységesítették, így akiknek korábban magasabb díjuk volt, azok csekély díjcsökkenést tapasztalhatnak majd a számláikon.

Az Energiaügyi Minisztérium egyelőre nem indokolta, miért döntött a módosítás mellett. 

Az alapdíj és az átlagfogyasztás (1729 köbméter, illetve 63 645 megajoule) feletti fogyasztásra felszámított versenypiaci költségeket tükröző ár nem változott. Az egységes, összesített táblázat elérhető az MVM honlapján.

 (Kiemelt kép forrása: Freepik)

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

2023. november 30., 17:41

50 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet az OTP Bankra pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységgel kapcsolatos, vagy annak vizsgálatakor feltárt hiányosság miatt. Hogy ez pontosan mit jelent, arról Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője beszélt a Jazzy Business Class című műsorában.