Erről tudnia kell, ha az E.ON-nál volt, de már az MVM Next ügyfele

Késedelmi kamat nélkül megvárhatják az MVM Next E.ON-tól átvett ügyfelei a rezsijük július 19-e utáni csoportos beszedését.

2024. július 8., 14:07

Szerző:

Az MVM Next nem számol fel késedelmi kamatot, ha az E.ON-tól átvett ügyfelek megvárják a július 19-e utáni csoportos beszedést – hívta fel a figyelmet az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában. A vállalat a közleményében emlékeztetett:

június 30-án az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be, így július 1-jétől Magyarországon az MVM Next nyújtja az egyetemes áram- és földgázszolgáltatást. Egyes ügyfelek esetében az informatikai átállás miatt az E.ON Áramszolgáltató már nem tudta a júniusban kiállított villanyszámla ellenértékének kiegyenlítését csoportos beszedési megbízás útján kezdeményezni.

Az MVM Next az informatikai átállást követően, várhatóan július 19-e után jogosult számlavezető pénzintézeténél a fizetési kérelem benyújtására, így az érintett számlák ellenértékének beszedésére. Eddig az időpontig a számlák egyedi utalással is kiegyenlíthetők, az áramszámlán feltüntetett bankszámlaszámra.

Az MVM Next nem számol fel késedelmi kamatot abban az esetben sem, ha az ügyfél megvárja a későbbi időpontot, a július 19-e után teljesülő csoportos beszedést – közölték. A társaság végül arra kérte az ügyfeleket, hogy a júniusi, valamint a hamarosan érkező júliusi villanyszámlájuk esetében gondoskodjanak megfelelő fedezetről.

Ismét vizsgálja a hatóság az MVM Next rezsiboxát

Korábban megírtuk: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ismét versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja, hogy az MVM Next számlázási gyakorlata nem ütközik-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába – közölte a hatóság, hozzátéve: arra keresnek választ, hogy a földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatás keretében 2022 augusztusa óta kibocsátott számlákon nem ütközik-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába a megtakarítások bemutatása. A versenyhatósági vizsgálat a földgáz és a villamos energia egyetemes szolgáltatással összefüggő tájékoztatásra is kiterjed.

S hogy miért van erre szükség? Mert a kormány 3,3 milliónál is több lakossági gáz- és áramfogyasztóhoz juttatja el a gyakorlatilag megtévesztő számítás alapján kihozott rezsimegtakarításról szóló kormányzati üzenetet.

Az áram esetében a rezsibox tartalmának kialakítására és a megtakarítás számítási módszertanára elvileg ugyanaz a szabályzás vonatkozik, mint a földgáz esetében, amelyet a 288/2022. (VIII. 5.) kormányrendelet 1. és 2. mellékletének rendelkezései írnak elő. Ennek nyomán az árképzés a villamosenergia versenypiaci egységára alapján történik, amelynek bruttó értékéhez képest kell megjeleníteni, hogy mennyibe kerülne a szolgáltatás igénybevétele, amennyiben a lakossági fogyasztó nem az egyetemes szolgáltatótól – vagyis az MVM Next Zrt.-től – vásárolná az áramot.

Csakhogy az MVM Next nem az aktuális elszámolási időszakokra mutatja ki a megtakarítást, hanem egy extrém magas versenypiaci viszonyítási árral számol, mely az árampiacon csak egy rövid ideig fennállt piaci helyzetben alakult ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Szántai Edina / 168.hu)