Figyelem: megváltozik a számlázás, megszűnik a diktálás a tíz évnél idősebb napelemes rendszereknél

Bruttó elszámolásba kerülnek 2024-től azok a fogyasztási helyek, ahol tíz évnél régebben üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek működnek, számláikon az MVM külön szerepelteti a mérési ponton vételezett energiamennyiséget és a betáplálás teljes mennyiségét – közölte a számlázási rendszer megváltozása kapcsán az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. január 23., 13:46

Szerző:

A vállalat tájékoztatása szerint a korábbi szaldó elszámolásból bruttó elszámolásba kerültek január 1-jétől azok a felhasználási helyek, ahol a háztartási méretű kiserőmű üzembe helyezése vagy bővítése óta 2023 végéig már eltelt tíz év. Az MVM Next esetében a számlázási változás több mint háromezer egyetemes szolgáltatásban vételező és több mint háromszáz versenypiaci ügyfelet érint.

Az MVM a szaldós elszámolások lezárása érdekében 2023. december 31-i dátummal elszámoló számlát készített a területileg illetékes áramhálózati elosztó adatszolgáltatása alapján. Minden további fogyasztás és betáplálás már bruttó elszámolású lesz.

Az elosztók 2024. január 1-jétől havi elszámolást végeznek, az ehhez szükséges alapadatokat a mérők távleolvasásával vagy helyszíni leolvasásával állapítják meg. A jövőben így nem lesz részszámlázás. Nem lesz szükség a megszokott mérőállás-diktálásra sem, ezért annak lehetősége megszűnt.

A számlakibocsátásra nem kötelezett lakossági ügyfeleknél kizárólag formanyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével számlálható el a betáplálás. A nyomtatvány és bővebb tájékoztatás az MVM honlapján érhető el. A számlakibocsátásra kötelezett ügyfelek számára a betáplálás elszámolása a hatályos jogszabályok szerint az ügyfél által kiállított és megküldött számla alapján történik – hívta fel a figyelmet az MVM.

Nemcsak a számlázás, a leolvasás is változik

Ahogyan arról beszámoltunk, visszatér az éves gázóra-leolvasás rendszere az MVM-nél, vagyis megszűnik az a gyakorlat, hogy elég lefényképezni és beküldeni a mérőállást. Energianemtől függetlenül – tehát függetlenül attól, hogy gázról vagy áramról van szó – minden ügyfélhez évente egyszer, előre egyeztetett időpontban megy el a személyes leolvasást végző cég munkatársa, aki minimum 2 fotót készít, amit eljuttat az elosztó társaságokhoz a leolvasott mérőóraállással innen pedig a kereskedőknek (MVM Next, illetve E.ON Áramszolgáltató) továbbítják az adatokat.

Azoknál az ügyfeleknél pedig, akiknél az adott elszámolási időszakban sikertelen a leolvasás, az ezt követő 60 napon belül ismét megkísérlik azt, összhangban a vonatkozó törvényi előírásokkal – írja a 24.hu.

Az MVM Főgáznál a leolvasással megbízott vállalkozó a DL Kft., addig az MVM Égáz-Dégáz, MVM Émász és MVM Démász elosztótársaságoknál a Díjbeszedő Holding Zrt. munkatársai olvassák le az órákat. Mint kiderült, a DL Kft. bejelentése azon pár százaléknyi ügyfélre vonatkozik csak, akiknél nehezen elérhető helyen van a mérőóra, vagy nehezen elérhető maga az ügyfél, mert nem lakik már helyben, vagy esetleg már nem is lakott az ingatlan. Náluk eddig kivételes kezeléssel elfogadták az elszámolási időszak végén a bediktálást. A jövőben azonban ez a gyakorlat teljesen megszűnik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Vincent Jannink/AFP)