Ide vándorol a Mol mesés profitja

Az állam extraprofitban már nem szedheti ki, de az egyetemi vagyonkezelő alapítványok mesés összegekhez juthatnak a Mol rendkívül nagy 2022-es nyeresége után.

2023. február 22., 07:53

Szerző:

Az Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai főtanácsadója által vezetett Matthias Corvinus Collegium, a Hernádi Zsolt Mol-vezért is kuratóriumi tagjai között tudó Corvinus Egyetem alapítványa, a Maecenas Universitatis Corvini (MUC) is tíz százalékban részesülhet a Mol 2022-es, rendkívüli, 628,3 milliárd forintos nyereségéből, derült ki a 24.hu cikkéből. Arról írtak, mindkét alapítvány, valamint az ugyancsak tehetséggondozással foglalkozó Mol-Új Európa Alapítvány egyenként nagyjából 10 százaléknyi részvényhányaddal rendelkezve ennyit is kaphat a társaság osztalékából.

Ennek nagyságáról várhatóan majd a Mol közgyűlése dönt. Minderről Szollár Domokos, a Mol csoport elnöki kabinetirodájának vezetője tájékoztatta a lapot.

Az azért valamint elmond a várható összegről, hogy a 2021. évi, máris 526 milliós nyereségből végül 242 milliárd forint osztalékot állapítottak meg. Ez az MCC és a Corvinus alapítványának is 24,2 millió forintot hozott a konyhára. A 24.hu az érintett alapítványokat is megkérdezte arról, mit kezdenek majd az szupernyereségből származó pénzzel.

„A Budapesti Corvinus Egyetem fenntartása, fejlesztése az alapítvány alapfeladata, így a bevételeit, pénzeszközeit az egyetem működtetésére, ösztöndíjakra, beruházásokra fordítja. Ezeket az egyetem egy-, hároméves, illetve 2030-ig tartó finanszírozási terve alapján teszi. A mindenkori éves költségvetést az egyetem szenátusának javaslatára a kuratórium általában a megelőző év végén fogadja el” – mondta el a MUC.

Az MCC alapítvány rövid válaszában pedig úgy fogalmazott: „A Mathias Corvinus Collegium mint a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye a bevételeit diákok oktatására, az intézmény működésére fordítja”.

A magyar állam az osztalékból már nem részesül, 2020-ban ugyanis a vagyonkezelő alapítványoknak ingyenes juttatásként adta át saját részvénycsomagját a cégben. 

(Kiemelt kép: Illusztráció: Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. MTI/Komka Péter)