Hernádi Zsolt szerint hetek kellenek, hogy normalizálódjon a helyzet a kutakon

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint hetekre van szükség ahhoz, hogy a töltőállomásokon az üzemanyag elérhetősége visszaálljon a megszokott szintre.

2022. december 9., 14:04

Szerző:

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Telexnek adott interjújában elmondta: Az elmúlt időszakban nagyon komoly hiány alakult ki. Ahhoz hetek kellenek, hogy az üzemanyag elérhetősége újra visszaálljon a megszokott szintre. Bízzunk benne, hogy a sorok hamarosan megszűnnek, de az import teljes normalizálódása akár több hónapot is igénybe vehet. Ideális esetben jövő év elejére már stabil importtal és jelentősen magasabb készletekkel rendelkezhet az ország – mondta.

Hozzátette: Ellátásbiztonság szempontjából egész biztos jó döntés volt az ársapka eltörlése, ez az ország érdeke.

Az extraprofitadóról szólva azt mondta: nyilván hatalmas terhet jelent az extraprofitadó, hiszen meglett volna annak a helye, mind az energiaszuverenitás megteremtéséhez, mind az energiaátmenethez szükséges beruházásoknál.

„De most is csak azt tudom ismételni, amit ilyenkor szoktunk: adót fizetni kötelesség. A különadót, az extraelvonást senki nem szereti, de egy Mol-méretű és -fontosságú vállalatnak van olyan felelősségtudata, hogyha 10-12 évente átmeneti jelleggel kerül erre sor, és egyébként hagynak minket dolgozni, akkor lehajtott fejjel tudomásul vesszük”

(Kiemelt kép: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Mol poliol üzemének alapkőletételi ünnepségén Tiszaújvárosban 2019. szeptember 27-én. A cégcsoport 1,2 milliárd eurós fejlesztéséhez, az ország legnagyobb magyar hátterű beruházásához a kormány 131 millió eurós támogatással járul hozzá. Évente 200 ezer tonna poliolt állít majd elő a 2021-ben elkészülő gyár, amely 200 embert foglalkoztat majd. MTI/Vajda János)