Nagy István: a magyar mezőgazdaság fenntartható

Az agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság fenntartható, köszönhetően az olyan innovatív vállalkozásoknak, amelyek fejlesztéseik révén a körforgásos gazdaság megteremtésén dolgoznak.

2023. május 5., 16:42

Szerző:

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Green Technológia Kft.-hez kerülő minden egyes műanyag termék, használati eszköz, amelyet a mezőgazdaságban használnak, az ma már nem hulladék, hanem az újrafeldolgozás alapanyaga, így újra használatba állítható. A már nem használt műanyag eszközök így nem rongálják a környezetet.

Nagy István kiemelte, hogy jó döntés volt a mezőgazdasági fóliák gyűjtése érdekében kialakított begyűjtő hálózat kialakításának kormányzati támogatása. A következő célkitűzés az, hogy a hálózat gyűjtőhelyei mellé agglomeráló gépeket telepítenek – mondta, hozzátéve, hogy így a kész agglomerátumot csak a termékfeldolgozó helyekre kell szállítani, ami szintén a fenntartható jövőt szolgálná a kevesebb károsanyag kibocsátás miatt.

Az agrárminiszter a lébényi Green Technológia Kft.-ről elmondta, hogy a vállalkozás fejlesztései a magyar agrárium fontos mérföldkövei. Hozzátette: az újabb termékek előállításában a gazdák véleményére is számítanak abban, hogy mi az, amire leginkább szükségük van.

Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy a 250 millió forint önerőből telepített csepegtető- és öntözőcső-gyártó berendezés ötven kilométer hosszú terméket tud előállítani 24 óra alatt. A berendezéssel 16 és 20 milliméter átmérőjű csepegtetőcsövet és 25 milliméter átmérőjű főgerincet tudnak gyártani - a fejlesztéssel 15 emberre nőtt a foglalkoztatottak száma a telephelyen, amely majdnem a duplája a korábbi munkavállalói létszámnak.

Nagy Lajos felidézte, hogy 2021 tavaszán indították el Lébényben a száraz agglomerálást, ami megkapta a környezetbarát védjegyet. Ezzel egyidejűleg száz gyűjtőpontos hálózatot hoztak létre az országban a már nem használt mezőgazdasági fóliák és egyéb műanyag termékek gyűjtésére. A nyilvános céginformációs adatok szerint a mosonmagyaróvári székhelyű társaság árbevétele 2021-ben 537,5 millió forint volt, 429 millió forinttal több, mint egy évvel korábban. Adózott eredménye 51,1 millió forint lett, amely 44,2 millió forinttal emelkedett 2020-hoz képest.

(Kiemelt kép: egy Centrál Pivot öntözőberendezés Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházásának ünnepélyes átadása Mezőhegyes határában 2022. október 27-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.