Matolcsy megint trükközött az alapkamattal

Miközben az infláció 14 éves csúcsokat dönt. 

2021. december 9., 12:30

Szerző:

Sorozatban a negyedik héten emelte meg az MNB az egyhetes betéti tender kamatát, most már 3,3 százalék az irányadó kamat – írja a HVG. 

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön ismét emelte az egyhetes betéti tender kamatát, 3,1-ről 3,3 százalékra. Ez a mutató azt jelzi, hogy a bankok mekkora kamattal tarthatják a pénzüket az MNB-ben. Az emelés egyben azt is jelenti, hogy a korábbi 2,1 százalékos alapkamatot a 3,3 százalékos váltja. 

Az egyhetes betéti tender kamata november 11-én még csak 1,8 százalék volt,  ezt negyedjére emelték az elmúlt időszakban így vált 3,3 százalékossá. Pedig a jegybank korábban arról beszélt, hogy minden héten nem fogják emelni a kamatot.  

A döntést az infláció emelkedése indokolja. Matolcsyék egyértelmű célja, hogy 2-4 százalék között tartsák az inflációt. A jegybank elnök mindeközben a múlt héten arról beszélt a parlamenti felszólalásában, hogy vártnál is magasabb lehet az infláció a következő évben. Az infláció mértéke jelenleg 14 éves csúcsokat dönt Magyarországon. 

(Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke sajtótájékoztatót tart. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

 

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.