Ezt nyalhatjuk: lesújtott a válság a fagyira
A cukrászdák inflációval, valamint alapanyag- és munkaerőhiánnyal küzdenek, emiatt az árakat folyamatosan emelniük kell.
Az elmúlt két év járványidőszakát „viszonylag szerencsésen átvészelte” a cukrászszakma, de „idén sincs könnyű évünk” – közölte a Hello Vidékkel a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.
Erdélyi Balázs elmondása szerint az infláció miatt 15-20 százalékot emelkedett idén a fagylalt ára, és a sütik árát is folyamatosan emelniük kell, mert másképp lehetetlen kigazdálkodni az alapanyag- és energiaárakat.
A szakember arról is beszámolt, hogy
„idén már többször érezhető volt némi nehézség az alapanyag-ellátásban”,
hozzátéve, hogy vajból és cukorból volt időszakosan hiány. A problémát csak mélyíti, hogy most mindenki igyekszik felhalmozni a készleteit.
A munkaerőhiánnyal is meggyűlik a baja a cukrászdáknak, mivel „már nem csak szakképzett cukrászt nem lehet találni, hanem eladót, vagy takarítót is szinte lehetetlen” – mondta Erdélyi Balázs. Hozzátette: nincs jó megoldás, a cukrászdákban vagy azt választják, hogy a dolgozókat a végsőkig feszítik, de a „véget nem érő munka” miatt „kiégnek a kollégák, elhagyják a szakmát”, vagy a kínálat és a nyitvatartási idő csökkentésével próbálkoznak.
(Kiemelt kép: Eszenyi Ferenc a győztes fagylalttal. A balmazújvárosi Centrum fagyizó cukrásza nyerte a Szegeden 20. alkalommal megrendezett, Az év fagylaltja 2017. versenyt, 94 pályázatot megelőzve. Eszenyi Ferenc 30 éve készít fagylaltot és korábban 12 szakmai elismerésben részesült, de most a Mascarponés túrókrém sós karamellel ízkompozíciója a legjobbnak bizonyult. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)