Újabb áremelkedés jön, jobban jár ha még péntek előtt tankol

Már megint, péntektől további áremelkedés várható a benzinkutakon. 

2024. január 24., 19:08

Szerző:

Péntektől további áremelkedés várható a hazai kutakon. Újra emelik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát, előbbit bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj beszerzési árát bruttó 6 forinttal – írja a holtankoljak.hu. Így a hét második felében az üzemanyag átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:  a 95-ös benzin: 590 Ft/liter, a gázolaj ára 625 Ft/liter lesz. 

Ezen a héten már másodszor emelkedik az üzemanyagok ára 

Hétfőn írtunk róla, hogy szerdán újabb benzináremelés lesz.  A benzin esetében a nagykereskedelmi ár bruttó 4 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek többet a kutak a hét közepén. Így az átlagárak a hét közepén – vagyis ma – az alábbiak szerint alakulnak a kutakon: a 95-ös benzin ára 585 Ft/liter, a gázolajé 619 Ft/liter. 

Előzőhét pénteken is drágult a benzin és a gázolaj ára 

Az üzemanyag áremelkedés oka a jövedéki-adó emelés második lépcsője, valamint az, hogy mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik. Akkor a holtankoljak.hu szerint a benzin nagykereskedelmi ára 3 forinttal, a gázolaj beszerzési ára bruttó 4 forinttal volt drágább. Tehát előző héten még a 95-ös benzin ára 581 Ft/liter volt, a gázolaj-é 614 Ft/liter volt. 

A jövedékiadó-emelés miatt 21 forinttal drágultak az üzemanyagok január közepén 

A kötelező jövedékiadó-emelést két részletben érvényesíti a Mol, melynek második szakasza január 15 hétfőtől lépett életbe. Ekkortól összesen 41 forinttal lett drágább az üzemanyag. A holtankoljak.hu szerint a benzin átlagára az emelések után 580 forint/liter, míg a gázolajé 608 forint/liter volt országszerte.

Fokozatosan építette be a jövedéki adó változását az árakba a Mol

A Mol a magyar családok támogatása érdekében fokozatosan érvényesíti kiskereskedelmi áraiban a jövedéki adó változását. A jövedéki adó az európai uniós és magyar jogszabályokkal összhangban 2024. január 1-jén literenként 41 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj termékeknél. A Mol ugyanakkor első lépésben január 1-jén 41 forint helyett átmenetileg 20 forinttal emelte az üzemanyagok literenkénti árát, majd január 15-én további 21 forinttal. Orosz András, a Mol kiskereskedelmi igazgatója a közleményben hangsúlyozta: a Mol hosszú távon gondolkodik, és a vásárlók érdekeit helyezi előtérbe. A jövedéki adó fokozatos beépítésével szeretnének segítséget nyújtani a családoknak.

Olcsóbb, ha a határon túlra jár át tankolni

Ahogy arról beszámoltunk, Romániában 500 forintért kínálják a benzint egy, a magyar határtól alig egy kilométerre található kúton. Románia 70, míg Szlovénia és Horvátország esetében 50-60 forinttal olcsóbb a benzin átlagosan. Szlovákiába nem érdemes tankolni, továbbra is drágább marad az üzemanyag, mint Magyarországon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: David ROUMANET/Pixabay)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?