Péntektől ismét drágul az üzemanyag

Péntektől pedig még többet kell fizetni a benzinért és a gázolajért. Az üzemanyag áremelkedés oka a jövedéki-adó emelés második lépcsője, valamint az, hogy mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik.

2024. január 17., 17:19

Szerző:

Hétfőn a jövedékiadó-emelés miatt 21 forinttal drágultak az üzemanyagok, szerdán a gázolaj ára tovább emelkedett, péntektől pedig a benzinért és a gázolajért is még többet kell majd várhatóan fizetni.

A holtankoljak.hu szerint a héten pénteken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik. Előbbi bruttó 3 forinttal, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 4 forinttal lesz magasabb.

A szakportál szerint az aktuális átlagárakat figyelembe véve, amennyiben a kutakon is megjelenik a fenti változás, az alábbi átlagárakon tankolhatunk péntektől:

95-ös benzin: 581 Ft/liter
Gázolaj: 614 Ft/liter

Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Ezt korrigálta a hétfői üzemanyagár emelés, amely azonban a tervezett árnövekedés második lépcsője.  Mint ismert, a Mol tavaly év végén jelentette be, hogy az üzemanyagok jövedéki adójának újévtől hatályos, bruttó 41 forintos emeléséből, saját költségére, hálózatán, 1-jétől csak 20 forintot érvényesít. A fennmaradó, 21 forintot pedig két héttel később, 15-ével – most hétfőn – építette a kiskereskedelmi tarifáiba. A közel félezer benzinkúttal piacvezető Mol lépéseit a versenytársak, ha kelletlenül is, de lekövették.

A benzin esetében 0,359 euró,a gázolajnál 0,33 euró literenként a vonatkozó jövedéki adó mértéke, és a nem euróval fizető uniós tagországok esetében pedig ehhez a szinthez kell korrigálni az adott devizában kifejezett jövedéki adót. Ebből logikusan következik, hogy ha az adott ország pénze gyengül az euróval szemben, akkor az euróban számolt adóteher alá csökkenhet a forintban jegyzett jövedéki adó.

Akkora az üzemanyagár emelkedés, hogy már a környező országokan is jobban megéri tankolni

A Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke, Gépész László azt mondta az RTL Híradónak, hogy 21 forintnál magasabb is lehet az áremelkedés egyes kis benzinkutak esetében. Az RTL szerint Romániában 500 forintért kínálják a benzint egy, a magyar határtól alig egy kilométerre található kúton, ahol már szombaton rengeteg magyar autós tűnt fel. Románia 70, míg Szlovénia és Horvátország esetében 50-60 forinttal lesz olcsóbb a benzin átlagosan. Szlovákiába nem érdemes tankolni, továbbra is drágább marad az üzemanyag, mint Magyarországon.

(Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)