Lassan megéri a határon túl tankolni

Szinte minden környező országban olcsóbb lesz az üzemanyag január 15. után.

2024. január 6., 14:27

Szerző:

A Holtankoljak.hu összesítése szerint a benzin átlagára jelenleg Magyarországon 562 forint literenként, a gázolajé pedig 589 forint. Kilenc nap múlva a MOL a jövedéki adó miatti emelés második részét is érvényesíti, így a hónap közepén 21 forinttal emelkedik az üzemanyagok ára. Ezen a szinten pedig már jobban megéri egy szomszédos országban tankolni.

Horvátország egy ideje már nemcsak a nyaralni vágyó magyarok körében népszerű úti cél, hanem a bevásárló turisták körében is. Délnyugati szomszédunkban ugyanis a kormány még tavaly tavasszal csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját, és maximálta a kereskedők haszonkulcsát, ezzel pedig gyakorlatilag hatósági árassá tette az üzemanyagokat – emlékeztet a frisshirek.hu.

A Világgazdaság azt írja, a határ közelében élő magyarok már egy ideje rendszeres vendégek a horvát kutakon. Egy átlagos tankoláson ugyanis akár 3-4 ezer forintot is meg lehet spórolni. 

Miközben a magyarok Horvátországba járnak tankolni, addig a horvátok Bosznia-Hercegovinába mennek, mivel ott egy liter benzin átszámítva 450 forintba, ugyanennyi gázolaj pedig 460 forintba kerül.

Karácsony környékén az utóbbi három hónap legalacsonyabb árszintje volt jellemző Szlovákiában. És várhatóan rövid időn belül mind a gázolaj, mind a 95-ös benzin literenkénti ára 1,50 euró környékére süllyedhet. Ha ez valóban megtörténik, akkor a határ magyar oldalán élők is átjárhatnak tankolni.

A horvátokkal nagyjából egy időben a szlovén kormány is beavatkozott az üzemanyagárakba. Most Szlovéniában a benzin literenként 520 forintba, a dízel 560 forintba kerül a hagyományos kutakon. Nem árt viszont figyelmesnek lenni, a hatósági árak ugyanis nem vonatkoznak az autópályák menti töltőállomásokra, ott ugyanis továbbra is piaci áron értékesítik az üzemanyagot, ez literenként 623 forintos benzin-, illetve 628 forintos dízelárat jelent – olvasható a vg.hu oldalon.

 (Kiemelt kép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)