Áremelkedés és globális energiaellátási problémák jöhetnek

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai uniós biztos az Ukrajna elleni elhúzódó háborúval és a közel-keleti konfliktussal indokolja a negatív prognózist. 

2023. november 15., 12:21

Szerző:

Fennáll az energiaellátási zavarok kockázata, amelyek jelentős hatással lehetnek az energiaárakra, a globális termelésre és az árak általános szintjére egyaránt – közölte az Európai Bizottság szerdán közzétett őszi gazdasági előrejelzésében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: a gazdasági kilátásokat fenyegető bizonytalanság és lefelé mutató kockázatok az elmúlt hónapokban megnőttek az Ukrajna elleni elhúzódó háború és a közel-keleti konfliktus miatt.

Az európai gazdaság az idén még veszített lendületéből a magas megélhetési költségek, a gyenge külső kereslet és a monetáris szigorítás miatt, majd szerény fellendülés várható a kihívásokkal teli év után. Az előrejelzés összességében 0,6 százalékos GDP-növekedést jósol 2023-ra, úgy az EU egészében, mint az euróövezetben, ami 0,2 százalékkal elmarad a legutóbbi, nyári előrejelzésben várt növekedéstől – tette hozzá az uniós biztos.

(Kiemelt kép: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

12:17

Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94 százaléka szerint a fenntarthatósági teljesítményről szóló vállalati jelentések megalapozatlan állításokat tartalmaznak – áll a PricewaterhouseCoopers (PwC) 2023-as globális befektetői felmérésében.

2023. december 4., 10:49

Orbán Gábor idén tavasszal, egy kifejezetten turbulens energiapiaci helyzetben fogadta el a felkérést az MVM Partner vezetésére. Elsődleges célja az, hogy a társaság eredménytermelő képessége tovább erősödjön. Ehhez pedig az üzleti spektrum szélesítésére van szükség mind a regionális jelenlét, mind a működési területek tekintetében.