Könnyíthet a gyermektelen Babaváró- és CSOK-hitelesek terhein az új salátatörvény

Egy jelentős könnyítésnek örülhetnek azok a párok, akik felvették a Babaváró kölcsönt vagy a CSOK-ot.

2024. június 13., 13:30

Szerző:

A sokak figyelmét felkeltő, hétfőn benyújtott, majd kedden már el is fogadott új salátatörvény segítséget jelenthet a Babaváró kölcsönt és a CSOK-ot felvevő házaspároknak – számolt be róla 24.hu

Mint arról mi is beszámoltunk, több milliós bírságra számíthatnak azok a párok, akiknek nem sikerül teljesíteniük a hitelek feltételeit, amelyek egyik eleme természetesen a vállalt gyermek(ek) megszületése. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy a határidő lejárta után a havi törlesztőrészletük is jelentősen megemelkedik.

A büntetést azért szabják ki a bankok, mert akiknél nem teljesül a gyermekvállalás a vállalt határidőn belül, azoknak vissza kell fizetniük a hitel felvétele óta kapott összes kamattámogatást. Akik elsők között vették fel a Babaváró hitelt, azoknál most telik le az 5 éves türelmi idő, ők nagyságrendileg 2 millió forintos büntetőkamatra számíthatnak. Akik azonban később vették fel, még magasabb összegekre számíthatnak majd.

Az új salátatörvény azonban tartalmaz egy könnyítést, amely sok házaspár számára hozhat megnyugvást.

A Babaváró-hiteleseknek és a CSOK-ot felvevőknek is kedveznek

Az új törvény tartalmaz egy említésre méltó részletet: a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás, az otthonteremtési kamattámogatás, a CSOK és a Babaváró kölcsön kamattámogatása feltételeinek nem teljesülése esetén az állami követelésről részben vagy egészben lemondhatnak.

A méltányossági eljárás fogalma eddig is létezett, de csak szigorú feltételek teljesülése esetén lehetett benyújtani, és kevesen élhettek vele. Olyan súlyos helyzetben lévőknél jöhetett szóba, mint például a meddő párok, de náluk is orvosi dokumentumokkal kellett igazolni a hitel feltételeinek teljesítését akadályozó egészségügyi állapot fennállását.

Egyelőre nem világos, hogy a most bevezetett méltányossági eljárás hogyan és milyen mértékben könnyíti majd meg a gyermektelen párok életét, ezt egy későbbi kormányrendelet részletezi majd.

Az viszont már most látszik, hogy rendkívül sokakat érintenek majd ezek a terhek. A Magyar Nemzeti Bank beszámolója szerint az első babaváró-igénylők 5 éves türelmi ideje éppen idén júliusban jár le, és 25%-uknál nem teljesült az első gyermek megszületése, ami garantálná, hogy a kamattámogatást a futamidő teljes idejére megkapják. Ez 12 ezer szerződést jelent, náluk jelentősen megemelkednek a havonta fizetendő kamatterhek is, de a CSOK esetében még rosszabb az arány: náluk 27-33% nem tudta teljesíteni a vállalt feltételeket.

Mindez azt jelenti, hogy a pénzügyi rendszer számára is komoly kockázatot jelentenek ezek a hitelek, ha pedig tovább súlyosbítják a hitellel rendelkezők terheit, azzal számtalan család pénzügyi helyzetének stabilitása kerül veszélybe.

(Képünk illusztráció. Fotó: Markus Spiske / Unsplash)