Bedőlhet az amerikai gazdaság a Goldman Sachs szerint

A Goldman Sachs Group Inc. amerikai bank szakértői rontottak az amerikai gazdaság növekedésével kapcsolatos előrejelzéseiken, és arra figyelmeztetett, hogy nő a recesszió kockázata.

2022. június 21., 14:11

Szerző:

A bank közgazdászai most 30 százalékra becsülik annak a valószínűségét, hogy az amerikai gazdaság a következő két évben recesszióba kerül.

Szerintük eddig ennek az esélye legfeljebb 15 százalék volt. A Goldman szerint 25 százalék az esélye annak, hogy az amerikai gazdaságot 2024-ben eléri a recesszió, ha azt sikerül elkerülnie 2023-ban. „Most úgy gondoljuk, hogy a recesszió kockázata magasabb és valószínűbb a kétéves periódus elején” – írták a közgazdászok az ügyfeleknek szóló feljegyzésben.

„Egyre inkább attól tartunk, hogy a Fed kénytelen lesz keményen reagálni a magas inflációra és a fogyasztói inflációs várakozásokra, ha az energiaárak tovább emelkednek, miközben a gazdasági aktivitás erőteljesen lassul”

– jegyezték meg.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a múlt héten 75 bázisponttal, 1,50-1,75 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot, miután az inflációs ráta májusban meglepetésre 41 éves csúcsa gyorsult. A Goldman szakértői megerősítették 2,8 százalékos idei második negyedéves amerikai GDP-növekedési előrejelzésüket, ugyanakkor rontották az idei év harmadik negyedévétől 2023 első negyedévének végéig tartó időszakra vonatkozó várakozásaikat, és most 1,75 százalékos növekedést várnak a harmadik negyedévben, 0,75 százalékost a negyedik negyedévben és 1 százalékost 2023 első negyedében.

(Kiemelt kép: Egy férfi sétál el a new york-i tőzsde épülete előtt a Wall Streeten, 2021. május 10-én. Fotó: Angela Weiss / AFP)