Egy orosz gázstop esetén sem fagyoskodjuk át a telet

Magyarország idén az uniós előírásoknak megfelelő, rekordszint közeli telítettségen tartja a gáztárolók telítettségét. Mindez biztosítja a téli időszak melegét egy orosz gázstop esetén  is.

2023. november 2., 10:29

Szerző:

A rendhagyóan aktív gáztartalék mértéke csak részben köszönhető a szigorú uniós előírásoknak. A kereskedők is próbálták kihasználni az alacsony nyári árakat és ezt segíti a szokatlanul enyhe ősz is. Az elmúlt hét végén már a 98 százalékot közelítette a magyar gáztárolók telítettsége – írja a G7. Ez azt jelenti, hogy mostanra nagyjából 6,4 milliárd köbméternyi gázt helyeztek el a hazai egységekben, amely a teljes éves hazai fogyasztás durván kétharmadát fedezi.

Ennél több gáz a magyar tárolókban csak a covid-járvány miatti árzuhanást követően, 2020-ban volt, de az elmúlt időszak trendjeit látva néhány napon belül az akkor telítettségi szintet is átléphetjük – véli a gazdasági portál.Idén a készletek szinte mindenhol csúcsot döntenek: Portugáliában lassan 107, Romániában pedig 106 százalékos a töltöttség, de 100 százalék felett vannak a spanyolok is – sorolják a példákat.

Holoda Attila energiapiaci szakértő, az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott a portál érdeklődésére, hogy a tárolói kapacitásokat nem köbméterben, hanem jellemzően megawattórában adják meg. A különböző forrásból érkező földgáz fűtőértéke azonban eltérő lehet, azaz egy köbméter gáz elégetésével nem feltétlenül ugyanannyi energiát nyerünk. A fűtőérték még Magyarországon belül is különbözhet régiónként – teszik hozzá.

A G7 adatai szerint jelenleg az uniós tárolókban összesen már több mint 106 milliárd köbméternyi gáz van. Ráadásul piaci pletykák szerint az európai kereskedők Ukrajnában is tároltak le gázt, így az összes tartalék még ennél a rekordszintnél is néhány milliárd köbméterrel magasabb lehet.

Bár hatalmas mennyiségről van szó, az uniós országok teljes téli-tavaszi fogyasztását azonban még így sem fedezi: tavaly november és január között használtak el durván ennyi gázt az EU-ban. A fűtési szezon azonban március-áprilisig tart, és a január utáni három hónapban még nagyjából 90-100 milliárd köbméter felhasználással lehet számolni.

Ez a mennyiség gond nélkül beszerezhető majd ebben az időszakban még akkor is, ha esetleg orosz részről elzárnák a gázcsapot. Az idén eddig jellemzően heti 5-7 milliárd köbméter import futott be az EU-ba, ami azt jelenti, hogy április közepéig jóval több mint 100 milliárd köbméter lehet a behozatal – írja a G7.

A legérzékenyebben azokat az országokat érinthetné, amelyek még most is jelentős részben támaszkodnak az orosz behozatalra, így hazánk mellett Szlovákiát és Ausztriát. Ahogy azonban Holoda Attila erre felhívta a figyelmet: ezekben az országokban a teljes gázfogyasztáshoz képest is kifejezetten magas a tárolói kapacitás, vagyis az érintett államok saját igényeikhez viszonyítva jelentős tartalékokkal rendelkeznek.

(Kiemelt kép: a 2021. április 16-án készült fájlfotón a Gazprom orosz energiaóriás logója látható az egyik moszkvai benzinkútnál. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

 

 

 

 

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett? 

A NAV a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelmeket is ellenőrzi. Amennyiben a magánszemély külföldi banknál vagy befektetési szolgáltatónál rendelkezik számlával és ennek következtében külföldről származó bevétele keletkezik, akkor a külföldi kifizetésre vonatkozó adatokkal a magánszemélynek saját magának kell kiegészítenie a bevallástervezetét.