A Gazprom a gázszállítások leállításával fenyegetett

A Gazprom orosz gázipari monopolcég megfenyegette Moldovát, hogy elzárja a gázcsapot és szerződést is bonthat a moldovai féllel, ha nem teljesíti fizetési kötelezettségét október 20-áig.

2022. október 4., 17:02

Szerző:

A Moldovagaz moldovai és a Gazprom orosz gáztársaság tavaly kötött megállapodása szerint a Moldovagaz minden hónap 20. napjáig köteles az előző hónapban elfogyasztott földgáz költségét teljes egészében, a tárgyhavi szerződéses gáz költségének pedig az 50 százalékát megfizetni.

A moldovai cég idén rendszeresen megsértette a gázszámla kifizetésének a határidejét - jegyezte meg a Gazprom, amely szerint az orosz holding mindig megértéssel kezelte a moldovai fél kéréseit.

A Gazprom október 1-jén bejelentette, hogy októberre 30 százalékkal, napi 8,06 millió köbméterről 5,7 millió köbméterre csökkentette a Moldovába irányuló gázszállítást.  

A Gazprom a Moldovagaz részvényeinek 50 százalékát birtokolja.

(Kiemelt kép: A Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat logója egy moszkvai benzinkútnál. Fotó: Kirill KUDRJAVTSEV / AFP)

15:48

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.