Ukrajna elzárja a gázcsapot

Az ukrán Naftohaz nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró, az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést

2023. október 26., 15:45

Szerző:

„Most nem tudjuk meghosszabbítani ezt a szerződést, bár az Európai Unió (EU) a következő hónapban felvetheti ezt a kérdést” – mondta Olekszij Csernyiszov, a Naftohaz vezérigazgatója a Deutsche Welle Business Newsnak adott interjújában. A vállalat vezetője elmondta, eddig csak azok miatt az országok miatt tartották fenn a szállítást, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal – írja az Index.

A lap azt írja: Csernyiszov egyúttal felszólította az EU-t, hogy gyorsítsák fel a folyamatot, amely az orosz gázfüggőség megszűnését célozza, méghozzá a tervezettnél korábban, 2027-ig. Az interjúban kitértek arra is, hogy az EU-ban több ország is cseppfolyósított földgázt vásárolt Oroszországtól, miközben a Kreml parancsára egész falvakat tettek a földdel egyenlővé. A vállalat vezérigazgatója ezt csak úgy kommentálta:

Nevetséges Oroszországot azzal támogatni, hogy háború idején orosz gázt vásárolunk. És látjuk, hogy Oroszország fegyverként használta a földgázt és a kőolajat. Az energiát fegyverként használták.
„Mi pedig azt mondjuk, hogy az olcsó gáznak ára van”

– folytatta, hozzátéve, hogy néhány európai ország ismeri ennek az árát, csakúgy, mint Ukrajna. Szerinte minél gyorsabban mondanak le az európai országok az orosz gázról, annál jobb.

(Kiemelt kép: A képen egy cseppfolyósított földgáz (LNG) újragázosítási terminál a lengyelországi Swinoujscie kikötőjében. Alekszej Vitvickij / via AFP)

 

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.