Putyin elzárja a gázcsapot, ha Brüsszel ársapkát vezet be

Ha az EU az ársapka mellett dönt akkor nem lesz orosz olaj, gáz és szén sem az uniós országokban. 

2022. szeptember 8., 10:39

Szerző:

Oroszország se gázt, se olajat, se szenet nem fog szállítani Európába, ha az EU-ban ársapkát vezetnek be az orosz gázra, mondta Vlagyimir Putyin szerdán a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon, írja a 444.hu.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn beszélt arról, hogy milyen eszközökkel próbálják az energiaárakat korlátozni. 

Az Európai Bizottság vezetője a következő öt pontos tervet ismertette:

  1. Az Oroszországból importált gáz árát maximalizálnák.
  2. A tagállamoknak előírnák a csúcsidőben történő áramfogyasztás mérséklését.
  3. Azoknak a vállalkozásoknak a bevételét, amelyek saját erőből termelnek maguknak áramot, maximalizálnák, mert ezeknek a vállalkozásoknak most aránytalanul nagy lehet a haszna. A maximum feletti összegből nehéz helyzetben lévő háztartásokat, vállalkozásokat támogathatnának.
  4. A szokatlanul nagy nyereséget termelő energiacégre és különadót szabnának ki. Az így befolyó bevételeket szintén a nehéz helyzetben lévő háztartások kaphatnák meg. Ezen kívül a tagállamok ebből tiszta és saját energia előállítását célzó projektekbe fektethetnének.
  5. Viszont az olyan energiacégeket, amelyek közszolgálatért felelősek és nehéz helyzetben vannak, azokat külön pénzügyi támogatással segítenék.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntőt mond, a XIV. BRICS-csúcstalálkozón Moszkvában 2022. június 23-án. Fotó: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP)

18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

15:24

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.