Gázválság – Németország már bajban van, és akkor mi is

Európában a gázpiac egységes, ezért ha Németország bajban van, az azt jelenti, hogy mi is bajban vagyunk az – mondja Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője.

2022. június 24., 07:06

Szerző:

Németországban kihirdették a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.

A német alkancellár azt mondta: a piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de már gázválság van.

Másfél hete az Északi Áramlat-1 vezetéken, amely nagyban felel Németország ellátásáért, lényegesen kevesebb földgáz érkezik Oroszország irányából, a jelek szerint pedig a csökkentett mennyiség egyelőre marad is. Pletser Tamás emlékeztetett, a két fél vitában áll, az oroszok ugyanis azzal vádolják a németeket, hogy a müncheni székelyű Siemens AG, ami a gázvezeték működtetésért felel, egy bizonyos alkatrészt – a szankciók miatt – nem szállított le időben Kanadából. Ezzel szemben a német cég azt állítja, hogy az egység a szerződésekben foglalt időpontra meg fog érkezni. Robert Habeck német gazdasági miniszter egyébként úgy véli, hogy az orosz nyilatkozat pusztán ürügy arra, hogy politikai okok miatt csökkentsék a földgázszállítási mennyiséget. Összességében tehát kevesebb orosz gáz érkezik Németországba, és így jutottunk el oda, hogy a csütörtöki napon meghirdették a gázveszélyhelyzeti terv második szakaszát – foglalta össze az Inforádiónak Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője. Az elemző szerint, miután a múltban, hasonló problémák esetében az oroszok tudtak szállítani kellő mennyiséget, ebben az esetben a német verziónak lehet nagyobb realitása. Mindez nem változtat azon a tényen, hogy lényegesen kevesebb földgáz érkezik Németországba, és

ha ebben nem lesz változás, akkor nem sikerül elérni a célként kitűzött 90 százalékos tárolói töltöttséget a fűtési szezon megkezdése előtt.

 A kieső mennyiséget ráadásul alternatív útvonalon sem lehet beszerezni rövid távon. Bár Németország Norvégiától, illetve a különböző európai LNG-kikötőkön keresztül vásárolhat cseppfolyós gázt, de ezek mennyisége nem mérhető az orosz gázhoz, ami normál esetben a német import 55 százalékát fedezi.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország kerülhet-e hasonló helyzetbe, kimelte: miután Európában a gázpiac egységes,

ha Németország bajban van, az azt jelenti, hogy mi is bajban vagyunk. 

A héten Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője arra figyelmeztetett, hogy a fűtési szezon kezdete előtt Oroszország akár teljesen leállíthatja az európai földgázellátást, ami a németeknél vélhetően a legmagasabb, hármas szintű vészforgókönyv bekapcsolását jelentené, ez a piaci folyamatok felfüggesztését hozná magával. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)