Nagy a baj: kihirdették a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát

Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.

2022. június 23., 11:26

Szerző:

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja hajtani az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében – írta az MTI.

Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami

„külső sokkhatásként" gázellátási zavart okoz.

A piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de „ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk" – mondta a miniszter.

Az ellátás folyamatossága és a nyár „hamis biztonságérzetbe ringathat", de ezt nem szabad hagyni, tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, és a tél az idén sem marad el, ezért takarékoskodni kell, hogy minél több gázt tárolhassanak el a fűtési szezonra. A földgáz szűkös erőforrássá vált, az árak pedig „már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre" – mondta Robert Habeck.

 

(Kiemelt kép: Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), a szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter az energia- és ellátásbiztonságról szóló sajtónyilatkozaton. Habeck kihirdette a gázveszélyhelyzeti terv riasztási fokozatát. Oroszország Ukrajna elleni támadását követően a gázellátás szűkül. Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

18:39

Mintegy 800 millió dollár értékű, légvédelmi eszközöket és támadófegyvereket is tartalmazó amerikai katonai segély várható elfogadását jelentette be Ukrajna számára az Egyesült Államok elnöke a madridi NATO-csúcstalálkozó végén tartott sajtótájékoztatóján,