G7: tízmilliárdok kerültek az egyik leggazdagabb magyartól Tiborczhoz

Szinte teljes egyezést talált a G7 az egyik cég által kifizetett és a másik vállalkozás által megkapott összegek között: tízmilliárdok folyhattak be a miniszterelnök vejéhez.  

2023. július 19., 16:30

Szerző:

Tiborcz István BDPST Zrt.-je évek óta óriási osztalékbevételt könyvel el, de ennek eredete ismeretlen. A G7 birtokába jutott cégdokumtenum pedig arra utal, hogy a forrás végeredményben Jellinek Dániel egyik cégének profitja lehet, egy pécsi ingatlanvállalkozás közbeiktatásával – bár közvetlen bizonyíték nincs, a cikk szerint vannak csendestársakra utal nyomok és a számok is megegyeznek.

Az elmúlt években a tíz leggazdagabb vállakozó közé került Jellinektől a BDPST Zrt.-hez került a Gellért Szállót tulajdonló Geraldton Invest Zrt. Jellinek a 24.hu kérdésére azt mondta, szó sincs frontolásról, azért adta el a szállót, mert túl sokba került volna a felújítása és Tiborczék ajánlották a legtöbbet érte – számol be a 24.hu.

Ugyanakkor a hivatalos cégpapírok szerint Jellinek Dániel nem az egyetlen tulajdonosa volt a cégnek – szavazatelsőbbségi részvény bukkant fel, amely minimális tulajdonrészt jelent, azonban az osztalék 99 százalékára jogosította tulajdonosát, amelynek kiléte ismeretlen. Jellinek akkor úgy nyilatkozott, hogy családi okai vannak annak, hogy úgy épül fel a Geraldton részvényesi struktúrája, ahogy; a részvényesek a családtagjai, a részletek a privát szférához tartoznak. 

A G7 azonban egy pécsi vállalkozóig, Hornung Áronig, a Fagales Zrt. alapítójáig jutott. Kétéves fennállása után 2019 áprilisában közel 5,4 milliárd forint osztalékot fizetett ki, ahogy a következő három évben további 23,4 milliárdot. A lap szerint a pénz forrása a Geraldton lehetett, mivel a utóbbi 2021-es jelentésébe bekerült a Fagalesnek kifizetett 4,96 milliárd forint osztalékelőleg, és szinte forintra pontosan megegyeznek a Geraldton által kifizetett és a Fagalesbe beérkező osztalékok. És a Tiborcz vállalatába, a BDPST-be folyó osztalék beérkezésének üteme látványosan lekövette a Fagales Zrt. kifizetéseit – számol be a G7. 

Hornung a gimnáziumi éveitől kezdve jó kapcsolatot ápol a miniszterlenök vejével.

Azonban a cikk felvet további kérdésket is: a leadott hivatalos iratok szerint Hornung Áron a Fagales egyetlen tulajdonosa, azonban a NAV tulajdonosnyilvántartása szerint Hornungnak 76 százalékos részesedése van a cégben, így elképzelhető, hogy a Fagaleshez került pénz rögtön a kifizetés után egy rejtőzködő tulajdonoshoz került, mivel a Fagales Zrt. – a Geraldtonhoz hasonlóan – az alapításkor elsőbbségi részvényeket bocsátott ki, amelyek tulajdonosa a teljes osztalék 99 százalékára jogosult.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel (k) és férje, Tiborcz István (j) egyházi esküvője a Margit körúti ferences templomban 2013. szeptember 7-én. Fotó: MTI | Burger Barna)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?