Eléri a százmilliárdot az Orbán-család vagyona

Dinamikusan nő a kormányfő vejéhez köthető BDPST Zrt. adózott nyeresége 2022-re. Tiborcz István négy éve 6 milliárdot, két éve már a dupláját könyvelhette el.

2023. június 2., 16:07

Szerző:

A G7 összefoglalója szerint  bár Tiborcz csak 2019-ben jelent meg hivatalosan is a cég papírjain, ekkor már mérhető vagyont halmozott fel a BDPST.

A cég 2022-ben alkalmazottanként másfél milliárd forintos nyereséget termelt, összesen közel 22 milliárd forintos nyereséget hozott össze 2022-ben.

A vállalat meghatározása szerint saját tulajdonú ingatlanok adásvételével foglalkozik, a bevétel javát azonban nem ez, hanem a tulajdonában lévő egyéb cégek és pénzügyi eszközök adják, osztalék és árfolyamnyereség formájában. Osztalékként négy év alatt 6,6 milliárdot vett ki a lényegében vagyonkezelőként működő cégből, amelynek nettó eszközértéke már 40 milliárd forint felett van.

Ezzel pedig túlszárnyalja az Orbán család többi tagját, így a vagyonosodás korábbi elsődleges forrását adó Dolomit Kft.-t irányító Orbán Győzőt. Pedig a kormányfő apjának cége a bányászati ágazatban kiugró nyereségrátával dolgozik, hatmilliárd forintos árbevétel mellett 2 milliárdos adózott eredményt mutatott fel, ez az ágazati átlag duplája – hívta fel a figyelmet a portál.

Az osztalékok nagy arányú kivétele Orbán Viktor apjának érdekeltségeiben 2014 után indult meg látványosan, az addigi 2-300 milliós kifizetések 600-ra ugrottak, azóta többnyire meghaladják az egymilliárd forintot minden évben.

(Fotó: Ludovic MARIN / AFP)