Izmosodott a forint pénteken

Erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest úgy fél százalékkal a bankközi piacon.

2024. február 9., 19:40

Szerző:

Az euró jegyzése este hat órakor 387,10 forinton állt a kora reggeli 388,76 forint után, a dollár jegyzése 358,94 forintra csökkent 360,84 forintról, a svájci franké pedig 410,09 forintra ment le 412,74-ről.

A hét eleje óta a forint 0,8 százalékkal gyengült az euróval és a svájci frankkal szemben, és 0,2 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

Az év eleji kezdéshez képest a forint 1,0 százalékkal gyengült az euró viszonylatában, és 3,3 százalékkal gyengült a dollár ellenében, de 0,6 százalékkal erősödött a svájci frankkal szemben.

Mi befolyásolja a forint árának mozgását? 

Számos tényező befolyásolhatja a devizaárfolyam mozgását. Általában az állam gazdasági változásai határozzák meg a kereskedésben lévő deviza árát, azonban a változás előtti időszakos kivárás is hatással lehet erre. A nagyobb gazdasági változások hosszabb időre is ingadozást okozhatnak. Emiatt fontos, hogy folyamatosan kövessük a devizaárfolyamot, és ez összefügg a különböző országok fontosabb gazdasági eseményeinek figyelésével.

A nagyobb hatású devizaárfolyam ingadozás leginkább háromféle tényezőnek tudható be:

1. A nyugdíjalapok, befektetési alapok és biztosítási alapok tevékenysége hosszú távú devizaárfolyam-mozgásokat generálhat. Ennek oka, hogy ezek az alapok különböző devizákba fektetnek, és mivel az összes alap összege jelentős, képesek befolyásolni a devizaárfolyamot úgy, hogy az elmozduljon bármelyik irányba.

2. A devizaárfolyam mozgását befolyásoló tényezők közé tartozik az export- és importtevékenységet végző cégek tevékenysége is. Bár a hasonló cégek általában csak felhasználóként lépnek fel a piacon, az exportőrök érdekeltek lehetnek a hazai devizával való kereskedésben, míg az importőrök a külföldi deviza beszerzésében.

3. A harmadik tényező, ami jelentős hatást gyakorolhat a devizaárfolyamra, a politika. A politikai bejelentések hatása kihat a devizapiacra is, és ezzel a devizaárfolyam szintje is változhat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)