Van mire szerénynek lenni – ismét lefejelte a 400-as kerítést a forint

Az euró árfolyama pénteken is a bűvös 400 forintos határkőnél járt, majd kora délután át is lépte azt.

2022. június 17., 14:33

Szerző:

Péntek délután fél 2-kor az euró árfolyama 399,3 forintnál járt, ami 0,15 százalékos gyengülést jelent a nyitáshoz képest. Hajnal óta viszont erős kilengések vannak az árfolyamban 397,8 és 399,7 között ingadozott. Aztán nem sokkal háromnegyed 2 előtt az árfolyam átvitte a 400-as kurzust, egészen 400,1 fölé lőtt ki a forint az euróval szemben – írja a Napi.hu.

Emlékeztettek: ez fontos ellenállási szintet jelentett eddig, mert ugyan a héten 402 forint feletti történelmi mélypontra süllyedt a forint az euróval szemben, de többször is vissza tudott táncolni a kritikus szintről. Most azonban újra átvitte, egy viszonylag illikvid kereskedési napon.

Mindeközben az euró továbbra sem tudott erősödni a dollárral szemben: a stooq.com adatai szerint 0,5 százalék körüli a vesztesége napon belül. Ez jól mutatja, hogy a forint is valójában kifejezetten gyengén teljesít: a dollárhoz képest már 0,8 százalékos mínuszt hozott össze a forint, a váltás most 380,65 körül mozog.

Mint ismert: a forint árfolyamát az segítette ki csütörtökön, hogy az MNB emelt az egyhetes betéti kamatszinten. Az eurót pedig az ütötte meg, hogy a Fed történelmi 0,75 százalékos emelést jelentett be szerdán, ami miatt rengeteg tőke menekült el a tőzsdékről az amerikai állampapírokba, ami keresletet generált a dollár iránt – írja a lap.