Nem minden EU-tagország adna feltétel nélkül előleget az Orbán-kormánynak

Két tagország, köztük Hollandia már jelezte, hogy tartózkodni fog a szavazáson.

2023. december 8., 12:47

Szerző:

A tagállami pénzügyminiszterekből álló EU Tanács pénteken várhatóan zöld utat ad az eredeti magyar helyreállítási tervet 4,6 milliárd euróval megfejelő programnak, amelynek keretében Magyarország az orosz fosszilis üzemanyagokról való leválást segítő reformokat és beruházásokat kíván megvalósítani – írja a Népszava.

A helyreállítási pénz nagyobbik hányada ugyanakkor továbbra is zár alatt van, amíg Magyarország végre nem hajtja a jogállamiság tiszteletben tartásával és a korrupció megszüntetésével kapcsolatos 27 feltételt.. Erről éppen egy évvel ezelőtt döntöttek a pénzügyminiszterek, amikor elfogadták az 5,8 milliárd eurónyi közösségi támogatásra épülő magyar gazdaságélénkítési tervet, amelyet most 4,6 milliárddal egészítenek ki.

A döntéshozatalt jól ismerő EU forrásoktól származó információink szerint a pénteki határozatot előkészítő testületi ülésen négy tagállam is a fenntartásait hangoztatta a magyar terv jóváhagyásával kapcsolatban. Közülük előzetesen két ország jelezte, hogy tartózkodni fog a szavazáson: az egyik Hollandia, amely már tavaly decemberben sem támogatta az eredeti helyreállítási terv elfogadását. 

Mint a Népszava beszámolt róla, az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnöke is hasonló aggályokat fogalmazott meg abban a levélben, amit három biztosnak írt a múlt héten.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)