Most a kormány ír röpdolgozatot: ha jól válaszolnak, jöhetnek az EU-s pénzek

Levelet kaptunk az Európai Bizottságtól, lájf!

2023. szeptember 27., 12:56

Szerző:

Kilenc kérdést tett fel az Európai Bizottság a kormánynak, amelyek elsősoraban az igazságügyi reform végrehajtásáról szólnak. Arra kíváncsiak, hogy Budapest hogyan hajtja végre a kohéziós támogatások nagy részének elfogadásához szükséges elfogadott törvényeket. A levél hétfőn érkezett – tudta meg a Népszava.

A Bizottság a válaszok függvényében dönt arról, elindulhatnak-e a kifizetések a hét évre mintegy 22 milliárd eurót tartalmazó kohéziós borítékból.

A Szabad Európa információi szerint többek között a Kúria ügyelosztási rendszere és a bírói önigazgatás fórumaként működő Országos Bírói Tanács (OBT) erőforrásainak biztosítása érdekli Brüsszelt, mielőtt áldásukat adják a nagyjából 12,7 milliárd euróhoz való hozzáférésre. Az összeg maradékának megszerzéséhez a hazánkkal szemben folyó jogállamisági mechanizmus keretében blokkolta az EU, a másik részének felszabadításához pedig további három horizontális feljogosító feltételnek (szexuális kisebbségek jogai, migráció és tudományos élet szabadsága) kellene megfelelni.

A portál úgy tudja, nem áll jól Magyarország szénéja, ugyanis a Bizottság szerint az eddig benyújtott magyar anyag nem tűnik elégségesnek, további garanciákat várnak a kormánytól.

A levél elküldése egyben azt is jelenti, hogy a válaszok megérkezéséig nem ketyeg az óra, ha a kormány októberben megadja a szükséges válaszokat, a bizottság befejezheti az újraértékelést. Ezt követően még két hónap áll rendelkezésre a benyújtott számlák kifizetésére. Pozitív elbírálás esetén legkorábban valamikor jövő év elején nyílhatnak meg a pénzcsapok – számol be a HVG.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kormány 2022. évi utolsó ülése előtt tartott éves sajtótájékoztatóján Budapesten december 21-én. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

 

A hidegfront felhőzete és csapadékzónája fokozatosan kelet felé elvonul, mögötte már nagyobb területen válik szakadozottá a felhőzet. Nagyobb mértékben viszont csak a hajnali, reggeli óráktól valószínű felhőzetcsökkenés.