Ennyibe kerül majd a legolcsóbb karácsonyfa

Megint drágult a fenyőfaár, a kérdés csak az, mennyivel.

2021. november 27., 11:53

Szerző:

Karácsony közeledtével hamarosan mindenhol megjelennek majd a karácsonyfa árusok, az idei infláció mértéke miatt lehet rá számítani, hogy a tavalyinál drágábban juthatunk majd hozzá a fenyőkhöz. A Pénzcentrum meg is mutatja, mennyibe kerülnek majd a fák a frekventált Auchan parkolókban.

A portál szerint a lucfenyő, és a nordmann fenyő a két legnépszerűbb típus hazánkban, de ezüstfenyőt is sokan vesznek az ünnepekre. Idén legolcsóbban a 75 és 124 cm közötti lucfenyőhöz juthatunk majd hozzá, amelynek ára 2990 forint lesz, míg a legdrágább a 250 és 290 cm közötti nordmann, ez 14 990 forintba kerülhet. Az árak alakulásában a termelőknek nincs nagy beleszólása, ugyanis a kereslet diktál a gazdasági portál szerint.

Deme Marcell, a Deme fenyőültetvényektől a megkeresésükre elmondta, hogy a luc az illata és kedvező ára miatt, míg a nordmann elegáns mivolta és tartóssága miatt népszerű. Hozzátette: az árképzés sok esetben egyedi és piaconként is változó. Példaképp azt említette, hogy a legtöbb helyen már darab árat számolnak méret ár helyett. „Az évről-évre emelkedő szállítási költségek az üzemanyagok áremelkedése miatt egyértelműen tovább nőnek, ami biztos, hogy hatással lesz az ez évi árakra” – jelentette ki.

(Kiemelt képünk illusztráció: Színes szalagokkal megjelölt, karácsonyfának szánt fenyőfák Somogy megyében, egy csurgónagymartoni ültetvényen 2021. november 13-án. Fotó: MTI/Varga György)