Embertelen munkakörülmények között dolgoztatják a munkásokat a makói gumigyárban

Szeged Televízió: „egészen véletlenül” azokat bocsátják el a makói gumigyárból, akik sztrájkoltak.

2021. szeptember 25., 18:06

Szerző:

A makói cég vezetése már több mint száz dolgozóját rúgta ki, többségében pont azokat, akik részt vettek a korábbi sztrájkokban – írta a szeged.hu portál. A szakszervezet szerint tudatosan félemlítik meg a munkavállalókat és erre a rabszolgatörvény adja meg a lehetőséget a munkaadónak.

  • „Úgy dolgozik az ember, hogy a szeme sarkából figyeli, jönnek -e és felvisznek az irodába, azt tudjuk mit jelent.” 
  • „Olyanokat küldtek el, akik kiálltak a véleményükért, sztrájkolni mertek, régi, tapasztalt, jó szakembereket küldtek el.”
  • „Borzasztó rossz a hangulat, mintha temetésre mennénk, nem beszélgetnek az emberek mindenki néz lefele és dolgozik.”

Néhány Makón, a Continentalnál dolgozó munkavállaló csak telefonon és eltorzított hangon, de legalább vállalta, hogy elmondja, milyen most a gumigyárban dolgozni. A Szeged Televízió tudósításából az is kiderül, egészen elképesztő fegyelmezési módszereket használ a cég új vezetése: három hete például csendrendelet uralkodik, vagyis csak felettesi engedéllyel beszélhetnek egymással a dolgozók.

A Szeged.hu szerint a makói esetből jól látszik, hogy a kormány rabszolgatörvénye totálisan ellehetetleníti a munkavállalókat-véli az egyik helyi önkormányzati képviselő: nemcsak a munkavállalók, de a szakszervezet keze is meg van kötve, szinte semmit sem tehetnek. Pedig egyre többen el vannak keseredve, féltik családjaikat, megélhetésüket.

Korábban a 168 is írt a gumigyárról, riportunkat itt olvashatja. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. új makói logisztikai csarnoka 2016. május 13-án. A cég autóipari gumialkatrészeket, műanyag hűtő- és fűtőcsöveket, valamint gyorscsatlakozókat gyárt. MTI Fotó: Rosta Tibor)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.