Jó hír a fiataloknak: kevesebb önerővel vehetnek lakást hamarosan

Nemzetközi példákat követve lazítana az első lakást hitellel vásárlókra vonatkozó szabályokon a jegybank.

2023. október 19., 17:10

Szerző:

Egy friss tervet készít elő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fiatal, első lakásukat megvásárló hitelfelvevők számára. A Portfolio úgy tudja, az utóbbi időben kiemelten foglalkozott az MNB az első lakást vásárló hitelfelvevőkkel, akik számára nehéz az önerő előteremtése, a családtámogatások várható szigorodása pedig tovább ronthatja a lakáshoz jutási lehetőségüket. Ezért a jegybank a ma egységesen 80%-os hitelfedezeti (LTV) korlát célzott lazítását, vagyis az első lakást vásárlók kötelező önerejének a csökkentését tervezi, a nemzetközi példákkal összhangban.

A jegybank tervei szerint – valamikor 2024 első felében – az eddigi 20%-ról 10%-ra csökkenne az első lakást vásárló hitelfelvevőkre vonatkozó önerő-előírás.

Ez egy 30 milliós lakás megvásárlása esetén  hárommillió forintos könnyítést jelentene az önerőnél.

Az ingatlanok ára az Európai Unióban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt években. A 2015-ös ár 256 százalékára emelkedett egy átlagos ingatlan ára, miközben a legtöbb nyugat-európai országban a 2015-ös árnak csak a 100-150 százalékán forognak a lakóingatlanok. Ezt a drágulást a keresetek nem követték le.

(Kiemelt képünk illusztráció /Oleksandr Pidvalnyi / Pixabay)

09:20

Gyengült péntek reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

A közelmúltban vált ismertté, hogy Magyarországon is léteznek olyan szélhámos weboldalak, amelyek törvényes C&A platformnak adják ki magukat. Ezeken az illegális weboldalakon keresztül csalók veszik célba a C&A vásárlóit.