Egy kínai befektető cég saját dolgozóitól kér kölcsön, hogy a csődöt elkerülje

2019. május 14., 13:29

Szerző:

Az egyik legnagyobb kínai befektetési cég, a China Minsheng Investment Group (CMIG), amelyet a kínai JP Morganként is emlegetnek, már saját munkavállalóitól kér kölcsön azért, hogy a csődöt elkerülje – írja a napi.huReuters alapján.

A cég létrehozott egy alapot munkavállalóknak, akik választhatnak aközött, hogy a cégben tőkét emelnek, vagy hitelt nyújtanak neki a befizetett összeg erejéig.

A jelentősen eladósodott CMIG-t 2014-ben hozta létre a Chinese Minshen Bank segítségével 59 vezető üzletember. A befektetési társaság célja az volt, hogy nehéz helyzetbe került vállalatokat vásároljon fel az egészségügyi szektoron keresztül az acéliparig szinte az összes iparágban. A cég viszont elkövette azt a hibát, hogy a hosszabb távon hasznot hozó eszközöket rövid lejáratú kötelezettségekből finanszírozta.

Fotó: Pixabay

 

A CMIG már január végén nem tudott eleget tenni egy fizetési kötelezettségének. Februárban átmenetileg rendeződni látszott a helyzete, mert sikerült annyi összeget előteremtenie bizonyos részesedések és ingatlanok eladásával, amivel ki tudta fizetni akkor lejáró kötvényeit.

A Bloomberg tudósítása szerint áprilisban egy dollárkötvényére jelentett csődöt, de két nap késéssel végül annak a fizetési kötelezettségének is eleget tudott tenni.

A társaság 2018 eleje óta próbálja csökkenteni hatalmas adósságállományát, de még mindig körülbelül 4,37 milliárd dollár a hiánya.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.