Keményen megdrágul a Mol működése Ukrajnában

Kijev június 1-től várhatóan 25 százalékkal, tonnánként 17 euróra (6357 forint) emeli a Magyarországra és Szlovákiába irányuló nyersolajszállítás díját.

2023. május 30., 12:56

Szerző:

Ukrajna június 1-jén jelentősen megemeli a területén lévő Barátság kőolajvezetéken keresztül az EU-ba irányuló orosz kőolaj tranzitdíját – idézi az Index a Ukraine Business News hírét.

Az ukrán lap szerint az áremelésről a Transznyeft orosz olaj- és gázszállító vállalat értesített.

A portál emlékeztet, hogy Kijev már januárban 18,3 százalékkal megemelte a tranzitdíjat. Egyes hírek szerint augusztus 1-jétől további 23,5 százalékkal, 21 euró/tonnára (7851 forint) emelhetik a költségeket.  

Az Index úgy értesült, zsákutcába jutottak a Mol tárgyalásai az olajvezetékek működtetésével foglalkozó ukrán UkrTransNafta céggel az orosz olaj behozatalánál esedékes tranzitdíjakról. A Mol az ügy miatt segítséget kért a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól.

A portál megkérdezte Menczer Tamás külügyi államtitkárt, aki megerősítette az információt:

„Azt tudom megerősíteni, hogy a Mol segítséget kért az ügyben. A kijevi nagykövetség természetesen felvette a kapcsolatot az ukrán külügyminisztériummal és lehetőséget kért az ügy tisztázására” – válaszolt Menczer Tamás az Index megkeresésére.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

 

 

Tegnap 20:41

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Globális szintű problémával küzd a Volkswagen-csoport, szerdán világszerte több üzemük is leállt, és a leállás a győri Audi gyárat is érinti.