Nyugati sajtóforrások szerint ajánlatot tett a Budapest Airportra a magyar állam

A kormányzat forrásai nem tudták mindezt megerősíteni a 24.hu kérdéseire.

2023. szeptember 5., 20:27

Szerző:

A Bloomberg amerikai gazdasági portál szerint vételi ajánlatot tett a magyar kormány a Budapest Airport Zrt. megvásárlására. A 24.hu cikkük nyomán arról írt, a lap egy névtelenséget kérő forrása szerint az ajánlat után a cég vezetői további tárgyalásokra és egyeztetésre tett javaslatot a Gazdaságfejlesztési Minisztérium képviselőivel, a tárca vezeti ugyanis a felvásárlási tárgyalásokat a kormány részéről.

A minisztérium a lap kérdéseire válaszolva az ügyben nem kívánt nyilatkozatot tenni.

A kormány 2020-ban vetette fel először, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőteret üzemeltető Budapest Airport-ot ismét állami többségű tulajdonba kellene venni. A felvásárlás céljából egy állami és privát tőkéből álló konzorcium is felállt, amelynek tagja volt Jellinek Dániel, az Indotek Csoport tulajdonosa, ingatlanpiaci befektető is.

Akkoriban a meginduló tárgyalásokat még Palkovics László felügyelte miniszterként. A történet így már közel három éve húzódik. A Budapest Aiport Zrt. tulajdonosa, az AviAlliance az eddigi értesülések szerint nem igazán szeretne megválni a cégtől. Többször kiemelték már ugyanis, hogy a repülőtér „tőkeerős és hosszú távon elkötelezett tulajdonosa” akarnak lenni, és hangot adtak abbéli aggodalmuknak is, hogy

a magyar kormány nyomást gyakorol rájuk abból a célból, hogy a Budapest Airporton túladjanak. A kormány először 2021 júliusában tett nekik indikatív ajánlatot, 2021 októberében pedig kiderült, akkor megemelt áron 4,44 milliárd forintot fizettek volna a cégért, eladásra viszont nem került sor. A magyar kormány a hivatalos tárgyalások elé támasztott feltételeket 2021 novemberében fogadta el, ezután megkezdődött a Budapest Aiport átvilágítása is. Az AviAlliance viszont tartja magát ahhoz, hogy az üzlet kimenetele továbbra is bizonytalan.

(Kiemelt kép: A Ryanair, egy írországi központú diszkont légitársaság egyik Boeing 737-8AS típusú utasszállító repülőgépe fölemelkedett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 31L jelű (Ferihegyi 1-es) kifutópályájáról. Balra távolabb a HungaroControll repülőtéri irányítótornya, ahonnan az érkező és induló repülőgépek, valamint a reptéri kiszolgáló járművek mozgását koordinálják. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)