Benzin: végre olcsóbban tankolhatunk péntektől

Aki teheti, várjon péntekig a tankolással, a hét utolsó munkanapján végre csökken a benzin ára.

2024. április 10., 14:18

Szerző:

Eljött a várva várt fordulat: péntektől végre csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, írja a 24.hu a holtankoljak.hu értesülései alapján.

Így a benzin 3 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fognak alacsonyabb árat fizetni a benzinkutak.

Az átlagárak így április 12-től az alábbiak szerint alakulnak:
• 95-ös benzin: 641 forint/liter,
• gázolaj: 653 forint/liter.

20 forintos benzinár csökkenést jósoltak, aztán már a 700 forintos átlagárat sem tartották kizártnak

Néhány hónapja akár 20 forintos benzinár csökkenést is elképzelhetőnek tartottak, februárban még azt sem látták kizártnak, hogy akár 20 forinttal is csökkenhet az üzemanyagok ára, aztán sajnos épp az ellenkező változás valósult meg a kutakon: április elejére féléves csúcsot döntött a benzinár, sőt, a 700 forintos idei átlagárat sem tartották már kizártnak - írta a Népszava.

A drágulást az amerikai készlethiánnyal, a távol-keleti gazdaság élénkülésével, és a forint gyengülésével magyarázták, sőt a további drágulás lehetőségét sem zárták ki.

Nagy Márton behívatta a MOL vezetőit a magas üzemanyagárak miatt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Indexnek azt nyilatkozta, hogy behívatta a MOL-t és a Magyar Ásványolaj Szövetséget egyeztetésre a növekvő üzemanyagárak miatt.

Mától ismét emelkedtek az üzemanyagárak, pedig Nagy Márton korábban azt mondta a lapnak, hogy a kormánynak megállapodása van a Magyar Ásványolaj Szövetséggel: „ennek értelmében az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk”. Jelenleg Magyarországon a régióban a harmadik legdrágább az üzemanyag -írta a 444.hu.

Nagy Márton azt nyilatkozta: „Most úgy látjuk, van itt egy elcsúszás. Ezért a hét második felére behívtam egyeztetésre a MOL-T és a Magyar Ásványolaj Szövetséget, hogy a korábbi megállapodásunkat hogyan képzelik el. A további lépés ennek a beszélgetésnek a következménye, függvénye lesz. Erről majd tájékoztatjuk külön a médiát.”

Amikor a lap arról kérdezte, hogy miért nem hagyja a kormány, hogy piaci alapon működjön az üzemanyag beárazása, Nagy azt felelte: „Van benne profittartalom és sok más elem. Amikor tárgyalunk, akkor ezeket a tényezőket – többek között a profitmarzsokat – vizsgáljuk, hogy indokolt-e, és ezek más szomszédos országokban hogyan alakulnak.”

(Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

08:18

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).