Szerdától szárnyal a benzinár, mint az ólommadár

A hét közepének benzinár-változása sokakat fog arra ösztönözni, hogy bringázzanak a munkába.

2024. február 19., 12:52

Szerző:

A héten szerdán a benzin nagykereskedelmi ára emelkedik bruttó 4 forinttal, a gázolaj beszerzési ára egyenlőre változatlan a héten, írja a holtankoljak.hu.

Mint írják ezt figyelembe véve a kiskereskedelmi árak szerdától az alábbiak szerint alakulhatnak:

95-ös benzin: 618 Ft/liter
Gázolaj: 661 Ft/liter


A szakportál szerint az emelkedés oka az, hogy a forint a múlt héten gyengült a dollárral szemben, 361 forinton tartózkodott a hét végén az árfolyam, ami egy hét alatt 1%-os gyengülést jelentett. A Brent típusú olaj hordónkénti ára emelkedett, a hétfői 81,85 dollárról 83,53 dollárig ment fel az ára, ami 2%-os növekedést jelentett.

Az elmúlt hetekben jelentősen drágult az üzemanyag

Előző hét szerdán már emelkedett egyszer az üzemanyag literenkénti ára, péntektől aztán még drágább lett a benzin és a gázolaj. Szerdán a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal nőtt, míg a gázolajért bruttó 11 forinttal kell többet fizetnünk szerda óta. Pénteken ismét átírták a kutak totemoszlopainak számait, ugyanis ismét megugrott az üzemanyag ára.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) bejelentette, hogy üzemanyag árinformációs rendszer kialakításán dolgozik. A fejlesztés várhatóan február végétől szolgáltat árinformációkat, mert szerintük egyre gyakrabban jelennek meg sokszor egymásnak is ellentmondó híradások a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi árak alakulásáról, azok elhelyezkedéséről a régiós piacokkal történő összevetésekben. Az új rendszer tehát csak az információközlést igyekszik megreformálni, árcsökkenést nem okoz.

Orbán Viktor az évértékelőjében kitért arra, hogy a zöldenergiájé a jövő


A jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: miután visszataláltunk „a 2019-ben kényszerűségből elhagyott kocsiútra", azzal is számot kell vetni, hogy a világ közben sokat változott. A gazdaságban a zöldenergia korszaka már nem kopogtat az ajtón, hanem berúgta azt.


A kormányfő szerint a zöldátállás Magyarországnak épp kapóra jön, „két legyet üthetünk egy csapásra”. Élhetőbb lesz az országunk, és kiszabadulhatunk a monarchia szétesése óta gyötrő energiafüggőségünkből is – mutatott rá.


A zöldátálláshoz Orbán Viktor szerint két dolog kell: a zöldenergiát meg kell termelni, és el kell tárolni. A mi tervünk az, hogy megépítjük Paks 2-t, Paks 1 üzemidejét meghosszabbítjuk, és szélsebesen felépítjük a kisebb-nagyobb naperőműveinket – emelte ki a miniszterelnök.

„A magyarországi zöld autótechnológiai átállás hatalmas gazdasági és politikai siker” – értékelt a miniszterelnök.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)