Orbán Viktor: a lemondás elégtétel és példa az ország számára

Orbán Viktor a Várkert Bazárban az évértékelője során először szólalt meg a pedofilbotrány kapcsán. Cikkünk folyamatosan frissül!

2024. február 17., 15:56

Szerző:

A gyermekek bántalmazása esetén kegyelemnek helye nincs, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

„A gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után. Kegyelemnek ilyenkor helye nincs. Ezért a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket." – mondta a kormányfő Novák Katalin volt államfő és Varga Judit, egykori igazságügyi miniszter lemondásával kapcsolatban.


Hozzátette: a kormányra vár a feladat, hogy a „kizökkent időt helyretolja", az erkölcsi rendet helyreállítsa, és a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja.
Orbán Viktor ugyanakkor megjegyezte: a politikai hiba persze akkor is bosszantó, ha van rá magyarázat, „hát még ha nincs".


Álláspontja szerint a kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühhé a jobboldalon, hogy nem egy bonyolult helyzetben hozott döntésről van szó, hanem egy „ki nem kényszerített hibáról".

„A jobboldal számára ez olyan egyszerű, mint a faék: pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem!" – jelentette ki.


De ami felkorbácsolta a jobboldal dühét, az mérsékelje az indulatainkat is – folytatta –,

a lemondás ugyanis elégtétel és példa az ország számára, ami esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki.

„És úgy is fogunk" – tette hozzá.

Hozzátette: 

„A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.”

Ezután azzal folytatta, hogy ha mást nem is tudunk tenni, akkor legalább tanuljunk a hibáinkból.

Orbán Viktor a kegyelmi ügy kapcsán úgy fogalmazott, „az áldozatok kálváriája kötelez bennünket", hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az Országgyűlésnek – tette hozzá.


A kormányfő sürgető feladatnak nevezte az új köztársasági elnök megválasztását. Azt kérte az Országgyűlés kormánypárti frakcióitól, hogy Novák Katalin köztársasági elnök távozásának napján indítsák el az új elnök megválasztásához vezető eljárást.


Orbán Viktor azt mondta, „a kibillent egyensúlyt helyreállítani, a felháborodás magasba csapó hullámait megszelídíteni, a család és gyermekvédelem ügyében a nemzetet újraegyesíteni csak az elnök lemondásával és új elnök hivatalba lépésével lehet".

Orbán úgy látja, megvédték a munkahelyeket és a nyugdíjakat

Még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most – de a foglalkoztatási ráta 75 százalékos arányát 85 százalékosra akarja emelni a kormány. Számításaik szerint még mintegy 300 ezer embert be lehetne vonni a munkába.

Az elvárható, hogy a nyugdíjakat megvédték, de az már bravúr, hogy sikerült visszaadni a 13. havi nyugdíjat – ez utóbbi költségvetési kötéltáncot követel Varga Mihály pénzügyminisztertől, ezért nagy köszönet neki, üzente a kormányfő. Orbán szerint a baloldalnak kínos az, hogy ők minden évben visszaadják azt, amit a baloldal elvett.

Sikerült megtartani az export és a külkereskedelem magas értékét – dicsérte meg Szijjártó Pétert – a költségvetési hiányt viszont nem.

Orbán Viktor szerint éb bőrrel kecmeregtünk ki a tavalyi évből, de ez nem elég

A '23-as extra nehéz évből sikerült „ép bőrrel kikecmeregni", az eredményekkel "nem lehetünk elégedetlenek" – jelentette ki Orbán Viktor az évértékelő beszédében.

A miniszterelnök azt mondta: ötödik éve kell rendkívüli körülmények között és embert próbáló nyomás alatt élnünk és dolgoznunk, ötödik éve az egész ország és minden család keményen dolgozik, hogy „megvédhessük azt, amit korábban már elértünk".


Az inflációt – a jegybank segítségére sietve – sikerült a rekordmagas 25 százalékról 4 százalék alá szorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartani, a minimálbért 15 százalékkal, a szakmunkás minimálbért 10 százalékkal emelni - sorolta, hozzátéve, hogy az eredményekkel „igazán nem lehetünk elégedetlenek".

A jövő a zöldenergiáé

A jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: miután visszataláltunk „a 2019-ben kényszerűségből elhagyott kocsiútra", azzal is számot kell vetni, hogy a világ közben sokat változott. A gazdaságban a zöldenergia korszaka már nem kopogtat az ajtón, hanem berúgta azt.


A kormányfő szerint a zöldátállás Magyarországnak épp kapóra jön, „két legyet üthetünk egy csapásra”. Élhetőbb lesz az országunk, és kiszabadulhatunk a monarchia szétesése óta gyötrő energiafüggőségünkből is – mutatott rá.


A zöldátálláshoz Orbán Viktor szerint két dolog kell: a zöldenergiát meg kell termelni, és el kell tárolni. A mi tervünk az, hogy megépítjük Paks 2-t, Paks 1 üzemidejét meghosszabbítjuk, és szélsebesen felépítjük a kisebb-nagyobb naperőműveinket – emelte ki a miniszterelnök.

„A magyarországi zöld autótechnológiai átállás hatalmas gazdasági és politikai siker” – értékelt a miniszterelnök.

Orbán Viktor: képzeljék el Győrt az Audi vagy Kecskemétet a Mercedes nélkül!

Megmentjük az autógyárainkat is – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök rámutatott, hogy a nyugati világban sok autógyárat zárnak be és helyeznek át, „ezt Magyarországon el kell kerülni".


Azt mondta: csak néhány év kérdése, és életünk minden szegletében ott lesznek az energiatároló eszközök, az autóinkban, a házainkban, a munkahelyeken, a gyártelepeken, az ipari parkokban.


A magyar kormány erre a célra hatalmas összeget, több százmilliárd forintot fordít – közölte.


Hozzátette: a magyar autóipari termelés értéke több mint 13 ezermilliárd forint; több százezer család kenyerét adja, hatalmas szak- és mérnöki tudást halmoztunk fel.


A kormányfő kiemelte azokat a területeket, amelyekben Magyarország világszínvonalon sikeres: a gyógyszeriparban, a vetőmagtermelésben, az élelmiszeriparban, az infokommunikációban és az autógyártásban.

Orbán azt szeretné, ha Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen

Orbán szerint ehhez a következő lépésekre van szükség:

  • gyorsan átlátjuk a világ átalakulását
  • gyorsan alkalmazkodunk
  • kimaradunk a háborús és szankciós politikából
  • nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást építünk
  • a külföldre terjeszkedő magyar vállalkozásokat segítjük és átvesszük a világszerte új technológiákat
  • A szomszédaink is biztosak lehetnek abban, hogy segítünk nekik: Ukrajna, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, sorolja a példákat

 

A parlamenti ülésszak kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását

A parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását – közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

Jó hír, hogy a Svédországgal fennálló vitánk a lezárás felé közeledik. A svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk, hogy a bizalmat újraépítsük. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor: Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk

Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk, Brüsszel Ukrajna-stratégiája látványosan megbukott, nem csak a harctéren, hanem a nemzetközi politikában is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

A kormányfő kiemelte: hiába mondták, hogy ez a háború két szláv nép testvérháborúja, s nem a miénk, Brüsszel szinte „belevetette magát" a konfliktusba. Úgy értékelt: a béke melletti álláspontjával Magyarország ugyanúgy egyedül maradt, mint korábban a migrációellenessel, és pont ugyanúgy lesz majd igaza a háború ügyében is. Tragédia, hogy addig több százezer embernek kellett és kell meghalnia – jegyezte meg.


Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország álláspontja változatlan: „nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba", nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik. „A brüsszeli válságkezelés klasszikus: Amerikának klassz, a többieknek kuss" – fogalmazott.


Arra is kitért: az Egyesült Államok egyre inkább vonakodik, egyre csökkenő lelkesedéssel fizeti Ukrajnát, a terhek egyre növekvő része pedig arra az Európára hárul, amelynek gazdasága "egyébként is ágynak esett". Úgy értékelt: „nem babra megy a játék", bele fogunk gebedni, és rámehet az egész kontinens.

Trumpot várja vissza az elnöki székbe a miniszterelnök

„Nagyon szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az elnöki székbe és békét csinálna Európa keleti felén" – mondta Orbűn Viktor. Hozzátette: a világpolitika színpada az év végén teljesen más képet mutat, mint az év elején és ha szerencsénk van, Magyarország számára kibővül a mozgástér.

„A Make America Great Again után jöhet a Make Europe Great Again” 

– summázta a kormányfő.

Valódi változást csak egy új európai jobboldal hozhat, amelynek a Fidesz is a részese, de az új jobboldal nem Európa alternatívája, hanem európai alternatíva lesz.

„Hajrá Magyarország” –zárta beszédét Orbán Viktor.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. Fotó:  MTI/Koszticsák Szilárd)

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.