Bajban a kormány: visszaestek az áfabevételek

Idén májusban 342 milliárd forintról 283 milliárdra estek vissza az állam áfabevételei. 

2023. június 23., 16:24

Szerző:

A hatalmas infláció okozta reálkereset csökkenés miatt a lakosság nem úgy költ, mint korábban. Ez pedig az idei költségvetésen is látszik: éves alapon csökkentek az áfabevételek – írja a Portolio.hu.

Az első öt hónap alapján május végéig az éves cél 33,2 százaléka folyt be a tavalyi 37,7 százalékhoz képest, ez 360 milliárd forintos elmaradást mutat a tavalyi évhez képest. Mindeközben a kiadások megnőttek 23 százalékkal – ebben fontos szerepe van a rezsikiadásoknak is. 

A költségvetés bevételeit leginkább a különadók beérkezése mentette meg, ennek köszönhetően 3000 milliárd forint fölötti összeg érkezezett az államhoz.

A portál szerint érdekes lesz, hogy a kormány hogyan fogja kezelni a költségvetés okozta kihívásokat. A 2024-es büdzsé kapcsán már elkezdődött a folyamat, a kormány belenyúlt a családi otthonteremtési támogatásokhoz (CSOK). Szerintük elkerülhetetlen lesz a hiánycél idei emelése.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: AFP / Vladimir Simicek)

 

12:17

Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94 százaléka szerint a fenntarthatósági teljesítményről szóló vállalati jelentések megalapozatlan állításokat tartalmaznak – áll a PricewaterhouseCoopers (PwC) 2023-as globális befektetői felmérésében.

Orbán Gábor idén tavasszal, egy kifejezetten turbulens energiapiaci helyzetben fogadta el a felkérést az MVM Partner vezetésére. Elsődleges célja az, hogy a társaság eredménytermelő képessége tovább erősödjön. Ehhez pedig az üzleti spektrum szélesítésére van szükség mind a regionális jelenlét, mind a működési területek tekintetében.