Kicsengettek a CSOK-nak és az árstopnak

Csak a falusi CSOK marad, és szigorodik a babaváró hitel.

2023. június 22., 12:19

Szerző:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatása szerint a kormány áttekintette a családtámogatási rendszert. A babaváró hitelt átalakítják: a hitel összegét megnövelik 10-ről 15 millió forintra. Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy az élelmiszer-árstop augusztus 1-én megszűnik, a kötelező akciók százalékos kedvezményét kiterjesztik, beszélt még a Budapesti lakógyűlésről, a helikopter-balesetről, a nyugdíjakról és egy új akkugyárról is – írja a Blikk.

Január 1-től csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot, amikor a 30-40 közti nők is jogosultak lesznek. A babaváró kölcsön változások a következők lesznek:

a babaváró hitelt 10 millió forintról 11-re emeli a kormány
január elsejétől azok a családok vehetik igénybe, ahol a gyermeket vállaló nő 30 év alatt van
Bevezetnek egy átmeneti időszakot. 2024 január elsejéig a 30-40 év közötti életkorú nőknek, feltétel a terhesség igazolása

Módosítják a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) az ingatlanárak emelkedése miatt, jelentette be a kormányinfón a miniszter. A kormány ösztönözni szeretné a gyermeket vállaló nőket, hogy minél előbb vállalják az első gyereket. A „városi CSOK”-ot a jövőben nem lehet igénybe venni. Kidolgozás alatt van a városokra egy új lakhatást segítő támogatás, ami 2024. január elsejétől lesz elérhető.A CSOK-szabályok így változnak:

a CSOK falun érvényben lévő szabályai maradnak, sőt néhol 50 százalékkal, néhol még nagyobb mértékben megemelik
egy gyermek után 600 ezer forint volt a CSOK-támogatás új családi ház építése, vásárlása esetén, ez egymillió forintra emelkedik,
két gyermek esetén ez 2,6 millió forint volt a falusi CSOKnál, ez 4 millió lesz,
három gyermek esetén 10 millió forint volt, ez 15 millióra emelkedik.

A meglévő lakás korszerűsítés, támogatás megmarad a falusi CSOK esetében és emelkedik:

1 gyermek esetén ez 500 ezer forint lesz a jelenlegi 300 ezer forintról.
2 gyermek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra emelkedik a támogatás.
3 gyermek esetén 5 millió forintról 7,5 millió forintra emelkedik a támogatás.

A kötelező akcióknál az eddigi 10 százalékos kedvezményt 15 százalékra terjesztik ki. Az akciózás kiterjed azokra a termékekre is, amelyek az élelmiszer-árstop hatálya alá terjedtek eddig. Ennek alapja a beszállítói ár, ezt kell majd 15 százalékkal csökkenteni. Gulyás szerint így ezeknél a termékeknél lesz majd egy fék az áremelkedésben. Emellett a kormány biztosítani fogja, hogy a boltok tájékoztatják a lakosságot az egyes árváltozásokról – magyarázta el Gulyás.

A helikopter tragédiával kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy Airbus H145-ös  két magyar katona holttestét megtalálták, a harmadik katonát nem találják, de a túlélésre sajnos nincs érdemi esély. A honvédség gondoskodik az áldozatok temetéséről, valamint gondoskodnak a családokról is. Nevekről, szolgálati életútról, az áldozatokról a honvédség adhat tájékoztatást, ha úgy gondolják, hogy itt az ideje.

Gulyás Gergely a Budapesti Lakógyűlésről úgy fogalmazott, hogy látványos kudarcnak értékeli. Mint mondta, hogy a nemzeti konzultációkon részt vevők száma, aránya ennek papíralapon is a sokszorosa. „Bármilyen szépítészeti vagy intellektuális problémája volt valakinek a nemzeti konzultációkkal kapcsolatban, akkor jelentsük ki, hogy ott kiegyensúlyozott, pártatlan kérdéseket tettünk fel ahhoz képest, amit a főváros saját magának a kérdések megfogalmazásánál megengedett” – magyarázta.

A nyugdíjakkal kapcsolatos kérdésre Gulyás elmondta, hogy a nyugdíjasok azt biztosra vehetik, hogy legalább az infláció szintjével emeljük a nyugdíjakat. Úgy látja, hogy az őszi inflációs adatok nagyon kedvezők lehetnek, ha mégis magasabb lenne az infláció, mint 15 százalék, akkor a nyugdíjkorrekciót végrehajtja a kormány.

520 milliárd forintból új kínai akkugyár épül Ácson. Erről miért nem tudtak a helyiek? - szólt a kérdés a miniszter felé. - Amíg nincs megállapodás, addig nincs mit nyilvánosságra hozni – válaszolta Gulyás, aki szerint mondvacsinált okokból csináltak balhét a debreceni akkugyár beruházásakor.

(Kiemelt képünkön:  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Kovács Tamás)