Elbátortalanodtak a fiatalok: bezuhant a Babaváró igénylés

A bankoknál több mint 60 százalékkal kevesebben igényeltek eddig babaváró hitelt, ami 90 milliárd forinttal kevesebb kihelyezést jelent.

2023. június 8., 09:56

Szerző:

Harmadára zsugorodott a Babaváró piac, volt, hogy egy hónapban többet kötöttek ennél – írja a forbes.hu Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértőjének kommentárját idézve.

Elbátortalanodtak a fiatal családok és a jelenlegi magas inflációs környezetben még úgy sem igazán mernek komoly beruházásba fogni, hogy az állam – gyermekvállalásért cserébe – ingyen ad számukra 10 millió forintot.

A szakember emlékeztetett arra, hogy az év első 4 hónapjának elkeserítő adatait nem lehet már azzal magyarázni, hogy tavaly év végén – a konstrukció esetleges megszüntetésének hírére – nagyon sok fiatal család előrehozta a Babaváró igénylését, hiszen a tavaly decemberben minden idők 4 legmagasabb folyósítási adatát produkáló hónapban is alig több, mint 70 milliárd forintnyi Babavárót igényeltek a családok.

Ehhez képest az idén január óta eltelt 4 hónapban mindössze 53,9 milliárd forintnyi Babaváró folyósítása történt meg, ami közel 90 milliárd forinttal, több, mint 62 százalékkal kevesebb, mint a 2022. január és április között a gyermeket vállaló családoknak juttatott összeg.

A Babaváró 2019 júliusa óta íródó történetében 12 olyan hónapot találunk, amikor egyetlen hónapban több szerződést kötöttek a bankok a fiatalokkal, mint az idén 4 hónap alatti 5 491 darab. A már említett 2022. decemberében 7 165 szerződés történt.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Unsplash.com/John Looy)

Tegnap 20:28

Vegyesen változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon; a hónapot a forint árfolyamcsökkenéssel fejezte be.

Tegnap 20:15

A régiós üzemanyagpiacon a magyarországi árak a középmezőnyben vannak, de 30-40 forintos literenkénti különbség az országok árai között már az egyensúly megbomlásához és benzinturizmus vezethetne – figyelmeztetett Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Világgazdaság hétfői, budapesti konferenciáján.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is élesen kritizálta a jegybank elnököt. Egy hete Orbán Viktor beszélt arról, hogy az elszálló infláció miatt a kormánynak át kellett vennie a Magyar Nemzeti Bank feladatait.