A SPAR szerint beomlik az élelmiszerpiac, ha vége lesz az árstopnak

Az élelmiszerlánc arra számít, hogy az árstop kivezetésével hónapokig nem adnak majd el cukrot, lisztet, étolajat, és többi termékkategóriánál is hosszú hetekbe telhet majd a piac regenerálódása.

2023. április 19., 15:55

Szerző:

Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország ügyvezető igazgatója az Indexnek adott interjújában arról beszél, hogy ha a kormány véget vet az élelmiszer-árstopnak, akkor az élelmiszerpiac beomlik és hónapig nem tudnak majd el adni alapvető élelmiszereket. A többi termékkategóriánál is hetek be telik majd, mire össze szedi magát a piac.  

Heiszler Gabriella elmondta, hogy nincs annyi burgonya, tojás, sertéscomb vagy csirkemell, amekkora pluszkeresletet generált az állami beavatkozás. Állítja, hogy „az élelmiszer-árstop nagyobb kárt okoz nekünk, mint az extraprofitadó”.

Csak az élelmiszer-árstopon heti mintegy 250-300 millió forintot bukott az ügyvezető szerint az üzletlánc, állítása szerint többet, mint a különadón.  Az interjúban arról beszélt még, hogy az árstopnak idén decemberben vége lesz mert a kormánynak az Európai Bizottság felé tett vállalása az, hogy az intézkedés csak átmeneti, csak a 2022 és 2023 közötti  időszakra szól.

Heiszler Gabriella hozzátette, „nyugtával dicsérd a napot, láttunk már olyat, hogy egy „kék adót” úgy vezettek ki, hogy valójában csak átfestették zöldre vagy pirosra.

(Kiemelt képünkön hatósági áras termékek Budapest egyik élelmiszerüzletében. Fotó: Palágyi Barbara / 168 archív)

Ha a kormánynak sikerülne kipréselnie a bankokból az 5 százalék alatti THM-mel kínált lakáshiteleket, akkor ugyanakkora törlesztőrészlettel 10-20 százalékkal magasabb összegű kölcsönhöz lehetne hozzájutni, ami ellensúlyozhatná a lakások drágulását - derül ki a Bank360.hu számításaiból.