Az IMF minden idők legnagyobb gazdasági válságától tart

Kína gazdasági termelése a koronavírus elleni küzdelem miatt csökken, Európa az inflációtól szenved, az USA pedig stagflációba csúszhat, végül pedig a feltörekvő országok élelmiszerhiánnyal küzdenek.

2022. május 23., 13:36

Szerző:

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója szerint az orosz–ukrán háború emberéleteket követel, és visszahúzza a gazdasági növekedést, felhajtja az inflációt. Sürgette az országokat, hogy ne adják meg magukat a gazdasági széttagoltságnak, mert szerinte ez szegényebbé és veszélyesebbé teszi a világunkat, írja az Index.

A vezérigazgató nyilatkozata akkor hangzott el, amikor Ukrajna 1 milliárd dolláros újjáépítési csomagjáról tanácskozott. Ezzel párhuzamosan Natalie Jaresko volt ukrán pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a világnak támogatnia kell Ukrajna újjáépítését, mert most „Putyin mindannyiunkat megtámadott”. Ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a világon hamarosan mindenki érezni fogja az orosz-ukrán háború hatásait. 

„A legszegényebb nemzetektől kezdve az élelmiszerválsággal küzdő országokon át az Egyesült Államokig és az EU-ig az olaj és gázárak miatt szükségünk van arra, hogy Ukrajna győzőn a háborúban”

– mondta a volt ukrán pénzügyminiszter.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)

15:30

Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság rohamtempóban írhatja át a hatályos vámszabályokat, és még júliusban előállhat velük. Így a filléres termékeket árusító Temu az elemi lényegét veszítheti el.