Agrármérnök: nem lesz mit ennünk

„Ha a mezőgazdaság nem alkalmazkodik nagyon gyorsan a klímaváltozáshoz, akkor a folyamatok visszafordíthatatlanná válnak, és bekövetkezik az összeomlás”– állítja Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

2023. szeptember 25., 13:41

Szerző:

„A szántást azonnal be kellene tiltani Magyarországon” – mondja Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A magyar burgonya veszélyben van, a baracktól lassan elbúcsúzhatunk. A mezőgazdaság nem siet alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, márpedig azonnali és teljes struktúraváltás kell: más növényfajtákat kell termelni, gyökeresen más technológiákat alkalmazni, máskülönben a folyamatok visszafordíthatatlanná válnak, és bekövetkezik az összeomlás. Ami nagyjából azt jelenti, hogy nem lesz mit ennünk – írja a 24.hu.

Az agrárszakemeber az interjúban kiemeli: Észre kellene venni a jeleket és cselekedni.

„A talaj az a terület, ahol még bőségesen rendelkezésre áll a lehetőség egy olyan átállásra, ami az alkalmazkodást tudja szolgálni. A talajban meg tudnánk tartani a tápanyagtőkét”– magyarázza. „A csapadék mennyisége Magyarországon 550 milliméter körül volt sokéves átlagban. Ez csökkent körülbelül 10 százalékkal, de ez önmagában még kezelhető helyzet volna. Magyarországon a talajra hulló csapadék fele hasznosíthatatlan a növények számára”– emeli ki Gyuricza Csaba. Azt is elmondja, hogy helyben tudnánk tartani a csapadékot, de a helytelen talajhasználattal elpazaroljuk. „A 30–40 éve működő technológiákkal, gyakorlatokkal, növényfajtákkal már nem lehet megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert termelni” – mondja a talajtani szakmérnök. Kiemeli: Meg kell változtatni a gondolkodásunkat.

„Az emelkedő hőmérséklet eltolja az éghajlati öveket, egy Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés már 300 kilométerrel. „A mai Magyarország éghajlata az ötvenes évek Bulgáriájának felel meg, tehát két-három emberöltő alatt jelentősen eltolódtak az éghajlati övek.

Vagy alkalmazkodunk a megváltozott feltételekhez, ami azt jelenti, hogy más növényfajtákat kell termelni, más technológiákat, másfajta talajművelést kell alkalmazni, vagy pedig mindez törvényszerűen előbb-utóbb vissza fog ütni, és ha bejön egy hirtelen aszály, amire nem készültünk fel, az végzetes lehet” – mondja Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Yann Avril / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett? 

A NAV a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelmeket is ellenőrzi. Amennyiben a magánszemély külföldi banknál vagy befektetési szolgáltatónál rendelkezik számlával és ennek következtében külföldről származó bevétele keletkezik, akkor a külföldi kifizetésre vonatkozó adatokkal a magánszemélynek saját magának kell kiegészítenie a bevallástervezetét.