A lakosság nagy része nem rendelkezik komolyabb megtakarítással

A magyarok mindössze negyven százaléka rendelkezik félmillió forintos vagy annál nagyobb megtakarítással vagy befektetéssel, míg a lakosság negyede számít arra, hogy a közeljövőben növelni tudja ezeket – derül ki az Impetus Research 2023. tavaszi felméréséből. 

2023. június 7., 18:38

Szerző:

A többség arra számít, hogy megtakarításainak vagy befektetéseinek összege stagnálni fog a következő egy évben, tízből hárman viszont úgy vélik, hogy ez csökkenni fog – írja a portfolió.

A pénzügyi megtakarítással rendelkezők jelentősen magasabb arányban számítanak javaik gyarapodására. A lakosság csupán negyede gondolja, hogy a következő évben megtakarításainak összegei megugranak, jelentős növekedésre pedig mindössze nyolc százalékuk számít.

Érdekes módon a fiatalok optimisták megtakarításaik alakulásával, a 18-29 évesek negyven százaléka számít növekedésre, ugyanez a 45 éveseknél idősebbek esetében tizennyolc százalék.

A tehetősebbek körében a félretett pénz csökkenésével negyedük számol, ezzel szemben azok, akiknek kevesebb mint félmillió forint megtakarítása van, azok harmada szerint ez a következő egy évben még inkább csökkenni fog. Közülök minden második fő reméli vagyonának megtartását, és 17 százéluk reménykedik, hogy több lesz egy éven belül.

Az online készült reprezentatív felmérés a 18-69 éves lakosságot vizsgálta. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor.)

 

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség felfüggeszti 5 görög hajózási vállalat – a Dynacom Tankers Management (DTM), a Delta Tankers LTD, a Thenamaris Ships Management Inc., a Minerva Marine, a TMC Tankers LTD – és a magyar OTP Bank státuszát a háború nemzetközi szponzorainak listáján. Cserébe elvárnak valamit.